No ho entenc! Com és possible que a la nostra cartellera no hi hagi espai per a moltes de les pel·lícules que s'han estrenat al Festival de Cinema Asiàtic de Barcelona! El BAFF 2008 ha tornat a demostrar la qualitat, el compromís i la creativitat de gran part de les propostes que es fan al continent més poblat del món.

"Funuke show some love, you losers!"

Ja ho diu el director vietnamita Tran Anh Hung ("El olor de la papaya verde"): "A Àsia es pot rodar amb llibertat perquè no existeixen les pressions de finançament que pateix Occident." Ja ho veieu... sempre anem a parar al mateix lloc! Sigui com sigui, estic convençut que pel·lícules com la sud-coreana "Secret sunshine" o la japonesa "Funuke show some love, you losers!" tenen potencial per agradar a molta més gent que als cinèfils festivalers.

Fotograma de "Secret sunshine"

"Secret sunshine" s'estrenava al BAFF amb el merescudíssim aval del premi a la millor actriu de l'últim Festival de Canes (Jeon Do-yeon). No ha decebut. El retorn al cinema de l'exministre de cultura coreà Lee Chang-dong també s'ha convertit en un dels millors títols del certamen barceloní. Ha guanyat l'edició d'aquest any i, en principi, això vol dir que té la distribució garantida a l'estat espanyol.
Des de les primeres seqüències de "Secret sunshine" t'enamores dels protagonistes i t'impliques en els seus conflictes. Es tracta d'un commovedor retrat de la bogeria, la fe i la capacitat de patiment humana, a partir de la història d'una jove vídua que intenta començar una nova vida al poble del seu marit. Tot i el dramatisme del que s'explica, Chang-dong sap recórrer al sentit de l'humor. Un 10!

D'altra banda, "Funuke show some love, you losers!" és el debut d'un premiat publicista japonès, Yoshida Daihachi. El punt de partida són les envejes entre tres germans després de la mort dels seus pares; una divertida comèdia negra que posa de manifest moltes característiques de la cultura nipona. Això també passa a l'encantadora "A gentle breeze in the village", sobre un grup d'alumnes d'una petita escola rural. Les dues pel·lícules són un bon exemple de les diferències generacionals al Japó, i de la quantitat de gent que té una doble vida (conseqüència de la repressió que es viu al país). No et perdis els tràilers!

Entre les pel·lícules més destacades del BAFF 2008 també hi afegiria el contundent documental "Le papier ne peut pas envelopper la braise", sobre les prostitutes a Cambodja, i el drama japonès "Awaking", sobre una vídua que descobreix que el seu marit li havia estat infidel.
El Festival de Cinema Asiàtic de Barcelona 2009 tindrà el Japó com a país convidat i es farà entre el 30 d'abril i el 9 de maig. Serà una nova oportunitat per oxigenar-nos!

Cartell del film "A gentle breeze in the village"