Dissabte vaig acostar-me a la FNAC per assistir a la “Enchilada literària” que posava punt i final al fantàstic festival “Fet a Mèxic”, organitzat per l’escriptora Lolita Bosch i un eficient grapat de col·laboradors. La idea era muntar diferents trobades entre escriptors i editors mexicans amb escriptors i editors d’aquí. El programa d’actes ha estat ambiciós i realment ha oferit un ventall de possibilitats ampli i per a tots els gustos.

Se’ls ha de felicitar perquè és molt difícil haver organitzat un event cultural d’aquestes dimensions sense un duro. El festival s’ha acabat, però el seu blog segueix actiu i pot ser una bona eina si voleu conéixer alguns noms propis del nou panorama que presenta la literatura mexicana actual.

Particularment m’ha semblat interessant el fet de descobrir a) una imatge diferent de l’estereotip cultural mexicà que aquí tenim (i em refereixo a l’estereotip del Mèxic modern); i b) un grapat d’escriptors i editorials absolutament desconeguts per a mi (i sospito que pel gran públic també) que estan publicant un material amb molt bona pinta. Part d’aquest material es pot llegir a l’antologia que la pròpia Lolita Bosch ha publicat a l’editorial Mondadori recentment.

La “Enchilada” consistia en una sèrie de converses a dues bandes entre un escriptor d’aquí i un d’allí amb un tema pel mig: Agustín Fernández Mallo amb Jorge Volpi (sobre les diferents generacions d’escriptors); Tryno Maldonado i Eugènia Broggi (sobre les editorials); Julián Herbert i Toño angulo (sobre els gèneres creuats); Rafael Lemus i Álvaro Colomer (sobre la utilitat de la crítica a l’hora d’escriure); Martín Solares (gran showman) i Julián Rodríguez (sobre escriptors que editen i editors que escriuen) i el poeta José Eugenio Sánchez i Kiko Amat (sobre la música i la escriptura, evidentment).
La trobada es va acabar amb Coronita, tequila, mariachis i karaoke, esclar. Una tarda de dissabte més que ben aprofitada.