L'Skyler es troba atrapada entre en Hank i en Walter. Crítica del 5x10.

La declaració d'intencions d'en Walter i en Hank al garatge va posar en marxa una cursa a tota velocitat. El nou episodi de "Breaking Bad" arrenca en el mateix moment on ens va deixar l'anterior. Amb els dos personatges allunyant-se l'un de l'altre i adonant-se al mateix moment que la clau és l'Skyler. En Hank aconsegueix trobar-la al telèfon mentre en Walter prem l'accelerador del cotxe per anar a buscar-la al túnel de rentat. Una competició entre tots dos per aconseguir posar del seu costat un element fonamental de l'equació.

I és que l'Skyler ha estat testimoni (més aviat passiu, però testimoni) d'una part de les activitats d'en Walter. Si ella decidís testificar en contra del seu marit i donar suport a la teoria d'en Hank, en Walter ho tindria difícil -malgrat que no hi hagi proves- per provar la seva innocència davant d'un jutge. Al mateix temps, si l'Skyler dóna suport a en Walter, en Hank no té res a fer per demostrar la seva teoria si a sobre no té cap mena de prova. Ella queda, doncs, com una peça vital tant per un bàndol com per a l'altre.

La divisió de "Breaking Bad" en dues meitats ha estat el tema d'aquest episodi, que ha traçat una línia entre els personatges, creant una frontera entre els que estan del costat d'en Walter i els que no. Malgrat que ni ell mateix creia cegament en l'Skyler, al final ella ha decidit fer costat el seu marit. Dues escenes han estat clau: la del restaurant, on ella s'ha sentit atrapada i utilitzada per en Hank, i la de l'enfrontament amb la Marie, en la que ha decidit protegir la família posant-la per sobre del que èticament era correcte.

Podem dir que ha estat l'episodi en què l'Skyler més s'ha apropat a en Walter en el que portem de sèrie. En la conversa amb la Marie s'ha adonat que, moralment, fa temps que ha perdut l'equilibri que ella pensava que tenia. La cleca rebuda i la dificultat per justificar el seu silenci li ha fet veure que en realitat ella ha estat tan culpable, pel que fa als vincles amb els altres, com en Heisenberg (magnífica interpretació en aquest punt de l'actriu Anna Gunn). L'Skyler ha acabat enfangada com en Walter i ha decidit posar-se del seu costat.

El que ha quedat situat en el bàndol enemic és en Jesse. Els remordiments se'l mengen per dins i és qüestió de temps que vulgui obtenir algun tipus de justícia a través de la venjança contra en Walter, que és qui l'ha manipulat per dur-lo a la situació actual. En Jesse sempre ha estat el badoc del duet de traficants, el nano amb gestos de gàngster però bon cor en el fons, mentre que en Walter ha estat el personatge aparentment incapaç però fosc i egocèntric per dins. Ell és l'autèntic perill per a en Walter, i en Hank ho comença a veure.

Mentrestant, el protagonista de "Breaking Bad" s'ha ocupat d'assegurar el que és més important: els diners. La sèrie ha sabut transmetre en tot moment l'angoixa d'en Walter per aconseguir amagar la seva fortuna i alhora barrejar-ho amb humor, amb l'escena en què s'estiren sobre els feixos de bitllets. Virgueria visual amb un plano subjectiu marca de la casa per ensenyar-nos com en Walter enterra els bidons plens de dòlars al mig del desert d'Albuquerque (un paisatge que és seminal en la transformació del personatge i al que acabarem tornant, perquè Vince Gilligan té la intenció de tancar el cercle que va començar).

Finalment, no hi havia motiu per tanta preocupació perquè en Hank continua sense tenir proves. Però un nou jugador apareix en escena: en Todd i el seu oncle posen les bales on toca i es posen al capdavant del laboratori que col·labora amb la Lydia. L'escena reflecteix la violència -que no veiem en cap moment- a través del pànic que viu la Lydia, que es posa les mans al cap sota el búnquer mentre ressonen els trets. Deliciós el fet que en Todd sigui un cavaller amb ella, en oposició als cossos ensangonats que els envolten.

Els crèdits apareixen en pantalla i acaba un altre episodi perfecte de "Breaking Bad". Un més per una sèrie que no baixa el llistó.

Si us vau perdre el 5x10, el podeu recuperar aquí (estarà online uns dies):