El cunyat d'en Walter White lliga caps al 5x09. Aquí en teniu la crítica!

Dues lletres en un llibre. W.W. Aquest ha estat el detall que, després de tant de temps, ha deixat en descobert el secret d'en Walter White. En el darrer episodi havíem deixat en Hank al lavabo, amb la veritat desvetllant-se davant seu. En l'episodi de retorn hem vist la seva reacció: contingut, ha creat una excusa per marxar de casa de la seva germana, s'ha enfilat al cotxe i ha marxat com si res. Però a mesura que passaven els minuts i s'adonava de tot, el vehicle anava accelerant al mateix ritme que augmentava la seva ira.

I no és estrany: l'engany al que l'ha sotmès en Walter White, tot el que li ha fet passar, el que ha perdut per culpa seva... haver tingut a la persona que perseguia al seu davant durant tant de temps, haver-hi confiat. És un cop baix en tots els sentits. Per al seu orgull com a policia i per a la seva honestedat com a ésser humà. El cotxe ha acabat sortint de la carretera, la vista ennuvolada. Però en Hank ha decidit no dir res a la. S'ho ha callat. Ha decidit no dir res i investigar documents. I sí, la història ha començat a encaixar ràpidament.

Mentrestant, en Walter està convençut que el seu imperi ja és intocable. Havent sortit del negoci de la droga i planejant amb l'Skyler com blanquejar la fortuna que ha guanyat, res no li fa pensar que el seu secret s'ha desvetllat. Ni tan sols sembla preocupar-se gaire quan rep la visita de la Lydia, que no està satisfeta amb la qualitat de la metamfetamina que està produïnt en Todd. És fascinant com en Walter mostra la seva cara més amable i la serveix com un client més, mentre la càmera s'entreté en els detalls de la mecànica del túnel de rentat. Tot funciona a la perfecció, res no s'altera. Fins i tot l'Skyler es posa del costat del seu marit i acaba fent fora la Lydia. La complicitat de tots dos era impensable fa unes setmanes.

A l'altra costat de la moneda tenim en Jesse, que té els remordiments de tot el que han fet menjant-se'l per dins. Intenta fer l'única cosa que li sembla que el pot redimir mínimament: demana a en Saul que doni una part dels diners a la néta d'en Mike i una altra part als pares d'en Drew Sharp. Evidentment, la reacció de l'advocat és trucar a en Walter, que es presenta a casa d'en Jesse. De nou, mostra la cara de bona persona del túnel de rentat de cotxes per convèncer a en Jesse de que no faci bestieses. Però en Jesse no se'l creu. Per molt que en Walter asseguri que en Mike és viu, ell sap la veritat. Sap que el seu antic soci és capaç de tot i més. Es gira, al sofà, incapaç de continuar mirant com en Walter menteix.

Al final de l'episodi, en Jesse acabarà llençant els diners guanyats per la finestra del cotxe, repartint-los pel veïnat. Són diners tacats de sang, i treure-se'ls de sobre és una necessitat superior per ell. És obvi que això portarà problemes per a en Walter, però el nostre Heisenberg encara té problemes pitjors. Al veure que el seu llibre ha desaparegut, visita en Hank i s'adona que ha estat descobert. L'escena, al garatge, és de les millors que ha donat la sèrie. Pur far west mentre tots dos es miren cara a cara en silenci.

Les interpretacions de tots dos actors són sublims. En Dean Norris aconsegueix reflectir l'estupefacció del personatge al adonar-se que en realitat no coneix el seu cunyat, que la persona que té davant és irreconeixible. "No sé qui ets, no sé ni amb qui parlo", tremola. I en Bryan Cranston està suprem quan respon amb una amenaça subtil però aterridora. "Si no saps qui sóc, potser valdria més anar amb una mica més de compte", diu amb fredor. En aquest moment es segella un duel que es mantindrà fins al final de la sèrie.

D'aquesta manera, "Breaking Bad" anuncia l'arrencada d'un compte enrere. El secret que ha descobert en Hank és incompatible amb la retirada tranquil·la d'en Walter. Per tant, aquest conflicte s'haurà de resoldre abans d'arribar al final de la sèrie. La pista de com acabarà ens l'han donat amb el flashfoward amb el que ha començat l'episodi. En Walter tornant a la seva antiga casa, ara buida i feta miques, espai de diversió per un grup d'adolescents amb monopatí. Hi va a buscar la seva ampolla de ricí. Per qui la necessita?

Si us vau perdre el 5x09, el podeu recuperar aquí (estarà online uns dies):