La sèrie s'acomiada amb un últim episodi que ho tanca tot. Crítica del 5x10.

És més difícil acabar una sèrie que començar-la. El caràcter dosificat de la narrativa seriada fa que el repte més complex per a qualsevol guionista sigui posar un punt i final que estigui a l'alçada de les expectatives generades episodi rere episodi. No és habitual que una sèrie aconsegueixi crear un final que tanqui totes les trames, tingui sorpreses, i al mateix temps determini el destí dels seus personatges d'una forma coherent. Però això és el que han fet els creadors de "Danys i perjudicis", amb un últim episodi magistral.

Hi havia dos arcs argumentals que eren clau en aquesta temporada. El cas d'en Channing McLaren per una banda, i el duel de l'Ellen i la Patty per l'altre. L'una era una extensió de l'altra. O dit d'una altra manera, el cas era un vehicle perquè les dues advocades es poguessin enfrontar en un judici. Aquest duel marcaria el final d'una retorçada relació de mentora-alumna que va començar fa cinc anys amb un assassinat, amb un ascensor i una banyera plena de sang, i que ha anat evolucionant de forma simbiòtica.

La sèrie ha recordat sovint en el seu últim tram aquest origen a través de paral·lelismes (la mort de la Naomi Walling, per exemple) retorns fantasmals (l'aparició d'en David) i la resolució de la incògnita de l'assassí (en Patrick Scully). I al mateix temps ens ha mostrat com en aquesta recerca de venjança l'Ellen s'ha acabat convertint en la Patty, imitant-ne els mètodes, perdent cohartada moral, sent més cruel i inhumana. Una conversió que en última instància pràcticament ha fet que perdés en Chris Sánchez.

Justament la pèrdua és el gran tema que ha estat present durant tota la sèrie i que s'ha anat fent evident a mesura que avançaven les temporades. La Patty és una persona obsessionada pel poder que va decidir optar per la carrera personal fins i tot a costa de perdre la seva filla. Una pèrdua que amb els anys ha lamentat i que ha intentat substituir a través de l'Ellen, una pseudo-filla per la qui ha tingut una predilecció especial, però a la que no ha sabut tractar bé, tal i com el seu pare va fer amb ella.

Aquesta obsessió pel poder ha fet que la Patty continués perdent. Va perdre en Tom Shayes, ha perdut el seu fill Michael i a última hora ha perdut també l'Ellen. "Danys i perjudicis" ha tancat amb aquesta idea: la d'una persona poderosa però sola. El primer pla del rostre de la Glen Close, impassible i inhumana, però també abandonada i profundament aïllada, ha estat amb el que la sèrie ha decidit dir-nos adéu. No sabem si té el càrrec que volia a la Cort Suprema. Probablement sí. Però és igual. El poder és buit.

D'altra banda tenim l'Ellen, que ha decidit començar una nova vida. Finalment, entre seguir el camí de la Patty o ser feliç, ha triat la segona opció. Malgrat confessar a en Chris que vol guanyar, també ha arribat a un punt que s'ha adonat que lluitar amb la Patty vol dir caure a les seves mans. Enfrontant-te amb la Patty t'acostes a ella, t'hi converteixes. I això és el que la Patty vol, com ella mateixa li confessa: tot el que fa, ho fa per fer l'Ellen com ella, i per tant, és per tenir un igual i sentir-se acompanyada.

Per aconseguir aquest procés, la Patty ha estat capaç de tot, inclús per perdre intencionadament el cas d'en McLaren. Quan esperàvem un judici llarg, "Danys i perjudicis" s'ha mantingut fidel al seu estil (que sempre ha consistit en explicar el que passa fora del jutjat i no dins) i solucionar-ho en dos minuts per després detallar el com i el perquè. Al final resulta que és l'Ellen la que provoca que en Torven i en Herreshoft es treguin de sobre en Rutger, al que assassinen en un carreró fosc, tal i com vol la Patty.

També és l'Ellen la que ven el contacte d'en Chris en una trama, per cert, que s'ha emmirallat clarament en la història real de Chelsea Manning, que va filtrar documents governamentals a WikiLeaks (sent fidels a la tradició de "Danys i perjudicis" de fer servir la sèrie com un vehicle de denuncia). En aquest paral·lelisme, l'amic de Manning, Adrian Lamo, seria a la ficció en Chris Sánchez, mentre que el Julian Assange de la ficció seria en Channing McLaren, que ha quedat temporalment lliure de qualsevol càrrec.

La sèrie també ha estat fidel a la seva tradició d'enganyar-nos en els flashforwards. Efectivament: ningú havia atacat l'Ellen, que tampoc era morta. En realitat havia perdut el coneixement a causa d'un estrés excessiu combinat amb un embaràs que es va desvetllar al darrer episodi. Al final, ha acabat sent una mare feliç, amb una nena vital i alegre. En canvi, podem donar per fet que la filla d'en Michael ha acabat en mans de la Patty i té tots els números per ser-ne la successora i heretar-ne una infelicitat crònica.

I aquí acaben les crítiques de "Danys i perjudicis". Gràcies a tots per la lectura!
Ben aviat començaré les crítiques setmanals de "Breaking Bad".

Si us vau perdre el 5x10, el podeu recuperar aquí (estarà online uns dies):