Un pacte amb la Patty marca el penúltim episodi de la sèrie. Crítica del 5x09.

Per fi sabem qui va incloure la informació personal de la Naomi Walling a la filtració. Va ser en Rutger. I ho va fer a través d'un pacte previ amb en Herreshoff, buscant la manera d'obtenir nous ingressos pel seu projecte periodístic i, sobretot, treure's de sobre en McLaren. En episodis anteriors ja havíem vist la frustració d'en Rutger davant del comportament volàtil i arbitrari del seu soci (particularment amb la seva vida sexual) i sobretot davant la creixent figura mediàtica d'un personatge que en realitat havia creat ell.

La decisió d'en Channing de quedar-se ell amb el projecte ("Jo sóc en Channing McLaren. El web va on jo vagi") és suficient perquè en Rutger perdi els pocs escrúpols que li quedaven vers el seu soci. El personatge, molt ben interpretat pel britànic John Hannah, vol apartar en Channing de l'equació. Això és el que el porta a veure la Patty, donar-li una versió falsa dels fets (segons la qual en Channing va filtrar la informació de la Naomi) i a oferir-se com a testimoni a canvi d'immunitat per poder continuar en solitari al capdavant del web.

La jugada d'en Rutger no podia ser més intel·ligent. Per guanyar el judici, la Patty és capaç de qualsevol cosa, fins i tot de deixar que alguns dels responsables de tot plegat quedin sense càstig. La Patty sempre ha estat una justiciera, però per sobre d'això una guanyadora. Amb en Rutger té a les seves mans el testimoni que li farà guanyar la partida a l'Ellen. La gran pregunta és si el farà servir i com. Coneixent-la, és possible que trobi una manera d'utilitzar-lo contra en Channing i al mateix temps acabar implicant-lo igualment.

Mentrestant, l'Ellen prou feina té amb protegir-se del seu assassí. Després d'assabentar-se que ella el busca, en Patrick Scully intenta entrar al seu edifici, i finalment ho aconsegueix, trobant-la al terrat. L'escena del flashforward que s'ha anat repetint des del principi de la temporada feia témer un desenllaç mortal, però en realitat l'Ellen tenia aquest atac previst. Ajudada per l'amic d'en Chris, a qui havia demanat seguir a l'home, atrapa i redueix a l'assassí, que amb aquest intent ja van dues vegades que intenta matar-la, sense èxit.

És l'hora de les preguntes, i les respostes arribaran al proper episodi, el del final de la sèrie. "Danys i perjudicis" ha estat preparant tota la temporada per aquest moment final, i ha aconseguit arribar a aquest punt amb molta tensió acumulada. L'enfrontament Patty-Ellen ha anat musculant les seves tensions episodi a episodi a través de flashbacks del passat i records traumàtics, arribant al moment àlgid a l'escena de l'aeroport. Ara és l'hora de l'Ellen de venjar-se per tot el que ha viscut i fer-li pagar a la Patty les seves manipulacions.

El personatge ha evolucionat molt des que va començar la sèrie, i sovint he apuntat que estava vivint una immersió cap al seu costat fosc, assemblant-se cada vegada més a la Patty (en els seus mètodes, en la manera com manipula els testimonis i fa servir la llei, en l'absèncis d'escrúpols en algun cas). Aquest alliberament va viure el seu moment més intens a l'episodi d'ahir, en què es va encarar amb el seu pare a punta de pistola per defensar la mare, en un dels moments emocionalment més brutals de tota la sèrie.

Aquesta Ellen ja no és el personatge que es deixava intimidar per tothom. Aquesta Ellen es vol fer respectar. La Patty té ara mateix més recursos per poder guanyar el judici, especialment ara que ha aconseguit el testimoni d'en Rutger, que s'afegeixen a unes deposicions on no es va poder negar la relació entre l'empresa d'en Channing i en Torven, però també és cert que no es trobarà una rival fàcil. L'Ellen del final de la sèrie, una Rose Byrne que ha fet un canvi notable, presentarà batalla fins a l'últim instant.

Si us vau perdre el 5x09, el podeu recuperar aquí (estarà online uns dies):