Al primer round, la Patty guanya l'Ellen. Crítica del 5x02 de "Danys i perjudicis".

Si l'última temporada de "Danys i perjudicis" es pot veure com el combat final entre la Patty i l'Ellen, ja podem afirmar que ahir el personatge que interpreta la Glenn Close li va etzibar un bon ganxo d'esquerra al de la Rose Byrne, que ja ha perdut el primer round només començar. El primer round és, esclar, el del jutge. Una figura fonamental, perquè és qui decidirà al final quina de les dues advocades s'endú la victòria en el cas Walling-McLaren, que de moment no compta amb cap prova concloent per desequilibrar-lo i està molt obert.

És per això que la simpatia del jutge és un factor a tenir en compte. La Patty, que com sabem és brillant en l'art de la manipulació, no té una bona relació amb el jutge assignat al cas, però decideix fer creure a l'Ellen (i a nosaltres, els espectadors) que és exactament el contrari i que compta amb el seu favor personal. És espectacular la capacitat que té l'advocada per aprofitar situacions inesperades per al seu interès, com el fet de veure que l'Ellen l'observa o la visita de la seva antiga coneguda per enganyar l'Ellen.

L'Ellen hi cau instantàniament i pressiona al jutge amb proves de la seva corrupció en altres casos perquè abandoni el cas per incompatibilitat. Ni tan sols comprova quin serà el jutge que el substituirà. La mateixa Patty li aclareix el seu error en una conversa telefònica en què la felicita per haver jugat fora de la llei i li explica que el primer jutge no podia amb ella però en canvi sí que té molt bona relació amb el substitut. I no menteix. El primer que fa el nou jutge és tirar endavant la demanda de la filla de la Walling sense tenir intencionalitat.

A tot això li hem d'afegir el caràcter caòtic d'en Channing, que no fa cas als consells de l'Ellen i decideix parlar del cas en públic, afirmant que mai va conèixer la Naomi. No només està mentint, si no que aquesta afirmació podria comprometre tota la seva credibilitat en el cas que tot acabi sent un enfrontament de testimonis entre ell i la filla de la dona morta. Ara, per què menteix en Channing sobre la trobada a l'hotel? Què hi va passar? Ha de tenir motius de pes per arriscar-se a no dir la veritat a l'advocada i quedar-se sense defensa.

De moment la Patty no s'ha adonat del truc de la perruca d'en Channing, però no crec que trigui a fer-ho. Aquesta és l'única avantatge amb la que compta l'Ellen, però tenint en compte els flashforwards en els que sembla confirmar-se que ha mort, de poca li cosa li servirà. En aquest episodi hem vist una figura dalt de tot de l'edifici que sembla que és qui l'ha empentada. Ara la pregunta és: qui és aquesta figura? I, quin paper hi tindrà en Chris Sánchez en tot plegat? I per què dediquen tant de temps a la mare de l'Ellen?

Si us vau perdre el 5x02, el podeu recuperar aquí (estarà online uns dies):