L'última temporada arrenca fent memòria de com va començar tot. Crítica del 5x01!

Per si algú encara tenia dubtes de la maldat i caràcter manipulador de la Patty Hewes, la cinquena temporada de "Danys i perjudicis" va arrencar recordant-nos com hem arribat fins aquí. Uns flashbacks ens van recordar l'Ellen ensangonada a l'ascensor i la mort del seu promès, així com l'advertència del "I've been warned" de la targeta que li va entregar en el seu dia en Hollis M. Nye (al 1x01). Té sentit, tenint en compte que es tracta de l'última temporada, que els episodis arrenquin fent referència a com va començar tot

És una manera de tancar el cercle i també una manera de recordar-nos com va començar el duel entre la Patty i l'Ellen, que ha de culminar per força aquesta temporada. L'Ellen vol enfonsar la Patty per la vida personal, fent de testimoni al judici de la custòdia per la néta, però la Patty prefereix que aquest duel sigui estrictament professional. Perquè en el primer cas, podria perdre davant dels secrets que coneix l'Ellen. En el segon, pot guanyar.

Per això ha dedicat tot el primer episodi de la cinquena temporada a moure fils per manipular l'Ellen i que triés l'opció que més li convé. I se n'ha sortit, o sigui que comencem malament. Després d'escoltar el seu cas, ha enviat en Channing McLaren (nou personatge interpretat per Ryan Philippe i que té analogies amb Julian Assange) amb una recomanació perquè contractés l'Ellen, i després ha fet el que ha fet falta per poder presentar una denúncia contra en Channing. Com que la Naomi Walling no la volia com a advocada se n'ha desfet fent que la matessin com si fos un suïcidi i s'ha convertit en la representant de la filla.

El cas és el menys important. El que era necessari és que la jutge veiés que l'Ellen no podia ser testimoni de la custòdia i al mateix temps la seva rival en un altre judici. Posada amb la decisió, la Patty sabia que l'Ellen optaria per l'enfrontament als tribunals. Només ha fet falta que apel·lés al seu orgull, que li fes veure que guanyar-la sense enfrontar-s'hi era una covardia, i ella hi ha caigut de quatre grapes malgrat l'advertència d'en Chris Sánchez (que continua en aquesta temporada en el paper de nova parella sentimental de l'Ellen).

No es pot dir que l'Ellen no hagi rebut, en el transcurs de la sèrie, consells raonables per deixar estar la Patty i començar una nova vida lluny d'ella. Però no hi pot fer res. S'hi ha d'enfrontar. Si fes cas dels flashforwards, que ja sabem que a "Danys i perjudicis" són utilitzats com a eina per enganyar l'espectador, acabarà perdent la partida, morta sobre el paviment després de caure del terrat d'un edifici hores abans d'haver de declarar.

Els mateixos detectius que en el seu dia van interrogar l'Ellen, ara detenen la Patty i la consideren la principal sospitosa de la desaparició de l'Ellen. Després de tot el que saben de la història, saben que el personatge de la Glenn Close ha de ser per força culpable del que sigui que ha passat. Però la Patty se'n desentén completament. No en sap res, diu amb un somriure. I a les mans, la targeta amb l'advertència, que ha canviat sospitosament de mans.

Si us vau perdre el 5x01, el podeu recuperar aquí (estarà online uns dies):