Ja he vist el primer episodi de la nova sèrie. Aquí en teniu la crítica!

El genet decapitat ja cavalca per la televisió, i ha estat la primera nova sèrie de la temporada serièfila 2013-14 als Estats Units. Els resultats han estat fantàstics, si ens fixem en les xifres d'audiència: 10 milions d'espectadors van seguir el debut d'"Sleepy Hollow" a FOX, probablement molts atrets per una història que ja és prou coneguda gràcies a la versió cinematogràfica que en va fer Tim Burton fa uns anys. D'altres, probablement una minoria, s'hi van apuntar per curiositat de veure com haurien adaptat el relat de Washington Irving.

L'episodi, d'entrada, no té un bon començament: batalla campal en la que veiem el primer enfrontament entre Ichabod Crane i el genet diabòlic que no resulta tan espectacular a nivell visual com pretén. Posteriorment, el nostre protagonista desperta desenterrant-se a si mateix. Es troba en una cova que es nota molt que està feta amb material artificial, però li ho perdones, perquè tot just acaba de començar. I fas bé, perquè a partir d'aquí tot millora. Una transició elegant ens permet veure com Ichabod fa un salt en el temps...

...i es trasllada al futur (és a dir, al nostre present). I aquest és el gran ganxo d'aquesta nova versió d'"Sleepy Hollow": el fet de barrejar elements tradicionals del relat amb d'altres del món actual, com ara cotxes o armes de foc modernes. El guió fa una bona feina mostrant l'estupefacció d'Ichabod i l'estranyesa dels agents de policia que el troben i al mateix temps introduir bromes culturals (aprofitant la diferència d'èpoques) i avançant en la història (no s'entretenen en el dilema de decidir si Ichabod diu la veritat o està mentint).

Quan te n'adones, ja estàs corrent pels carrers del poble amb els protagonistes, intentant que el genet decapitat (una mena de Terminator sense cap que avança lentament però inexorable cap a les seves víctimes) no els clavi un tret d'escopeta. L'agilitat juga a favor d'"Sleepy Hollow", així com també la química que tenen els dos actors protagonistes, Tom Mison i Nicole Beharie. Ella interpreta l'agent de policia que es veurà involucrada en la història d'Ichabod i que finalment n'acabarà sent tan protagonista com ell.

A mig episodi, la sèrie s'ha convertit en una mena d'"X-Files" en el que ell és qui creu en l'impossible i ella no. No és estrany aquest referent tenint en compte que al darrere d'"Sleepy Hollow" hi ha Roberto Orci i Alex Kurtzman, que ja van treballar junts a "Fringe", també molt influenciada per la sèrie de Chris Carter. Aquesta intenció es confirma quan, més endavant, es posa sobre la taula la premissa de la sèrie, que és protegir el món de les criatures diabòliques que hi entren i evitar l'adveniment de l'Apocalipsi que ho destruirà tot. És a dir, exactament el mateix que a "Fringe" però canviant la invasió dels elements de l'altre univers per la invasió de les criatures infernals. De fet, fins i tot s'ha confirmat la participació, en propers episodis, de l'actor John Noble (que va interpretar en Walter Bishop).

La tasca de protegir la humanitat durarà, segons uns papers que llegeix l'Ichabod, 7 anys (és a dir, 7 temporades de la sèrie), i m'imagino que ho faran a monstre per episodi. La quantitat d'elements que s'han introduït en aquest punt en el relat de Washington Irving són tan nombrosos (bruixes, genets de la mort, fantasmes) que no tinc cap dubte que sabran com fer-ho per treure una nova criatura cada setmana. El que no tinc tan clar és si els espectadors tenen raons de pes per apuntar-se a aquest periple de lluites infernals.

"Sleepy Hollow" és tan extrema, tan boja i tan desacomplexada que té per davant un camp obert per desenvolupar qualsevol tipus d'història, però al mateix temps està tan poc delimitada que no dóna motius concrets i reals per veure el proper episodi (malgrat l'ensurt final). És molt possible que en propers episodis es defineixi més la trama dels protagonistes i agafin interès al marge del cas setmanal, però ara mateix és una experiència força epidèrmica, de passar l'estona. No sembla la mena de sèrie que et farà perdre el cap.