La feina que ha fet l'actriu canadenca a "Orphan Black" ha estat espectacular.

El que ha fet Tatiana Maslany a "Orphan Black" és per posar-se dret i aplaudir. L'actriu, canadenca i desconeguda, ha fet un tour de force a l'abast de molts pocs en una sèrie on ha intepretat fins a 7 personatges aconseguint diferenciar-los perfectament. Ha estat espectacular veure la seva capacitat per desdoblar-se en diferents personalitats que, a mesura que ha avançat la temporada, han anat guanyant matisos i complexitat. Cap al final, l'actriu ha aconseguit que no només patíssim pel que li passaria a la Sarah, si no també pel futur de l'Allison, la Cosima i l'Helena, que han acabat adquirint una entitat pròpia.

Tatiana Maslany ha aconseguit que el que van fer els actors de "Fringe" en les darreres temporades hagi quedat en res. Ella no només ha interpretat més versions dels seus personatges, si no que a més han estat les seves versions les que han aguantat la sèrie. La canadenca era la protagonista de la sèrie i també gran part dels secundaris. I en alguns moments concrets encara arribava més lluny interpretant a un personatge fent-se passar per un altre. El seu talent ha estat el motor d'"Orphan Black", que amb la seva aposta per la ciència-ficció, ja és una de les sorpreses del 2013 (aquí tens la meva crítica).

La sèrie ha estat lluny de ser perfecta, especialment en l'episodi que ha tancat la temporada, que ha tingut algunes revelacions que eren força previsibles. Però és innegable que ha estat entretinguda i que ha aconseguit combinar elements del thriller amb sentit de l'humor. El guió ha estat capaç d'anar combinant les múltiples trames desplegades el pilot (i les que s'han anat desplegant posteriorment) sense que fes la sensació que cap es quedava enrere, com podria haver passat fàcilment en una sèrie d'aquestes característiques. Ha fet entrar i sortir personatges (Art, Vic) com li ha interessat, però amb una gran habilitat.

La intensitat dramàtica s'ha mantingut al mínim perquè l'aposta d'"Orphan Black" està enfocada a l'entreteniment, i això fa que tingui ganes de veure Tatiana Maslany en un altre tipus de paper més exigent en aquest sentit. El seu currículum anterior és extens, però no hi ha cap paper com a protagonista que permeti veure què seria capaç de fer sense aquesta necessitat de desdoblar-se. Estem, clarament, davant d'un talent que tot just acaba d'esclatar i que pot donar molt de si en el futur. Per això és la meva candidata a guanyar tots els premis possibles aquest any: als Emmy, als Globus d'Or, faré campanya al seu favor.

La crítica nord-americana ha estat la primera en reconèixer el seu treball i als Critic's TV Choice Awards li han donat el premi a la millor actriu, passant per davant de les protagonistes de "Homeland" i "The Good Wife"entre d'altres. I em sembla genial. No perquè Tatiana Maslany sigui millor que la resta de competidores de la seva categoria (com he dit, se l'hauria de veure en altres papers), però perquè penso que els premis també han de servir per descobrir talents, i Claire Danes ja ha guanyat tots els premis guanyables. El mateix podem dir de Julianna Margulies. Ara és el torn de la protagonista d'"Orphan Black".