He plorat amb la nova sèrie de Ricky Gervais. Això sí que no m'ho esperava. El britànic ha abandonat el seu to àcid habitual per donar vida a un personatge tan simple com tendre, que es dedica a cuidar ancians en una residència. Es diu Derek, i tot ell respira bondat. Com diu als pocs minuts de l'episodi, "és més important ser amable que no pas intel·ligent o guapo". En Derek s'estima els avis i li agrada cuidar-los. A través de la seva manera de mirar el món, la sèrie es converteix en un homenatge a la simplicitat, un exercici d'humanitat magistral que apel·la a les emocions de l'espectador i l'obliga a entrar en contacte amb la seva tendresa.

En Derek pot semblar força ximplet i fins i tot curt, però acaba sent més honest i sent més sa que els altres personatges. Dos exemples que es presenten al pilot: 1. un grup de noies que, en un pub, es riuren de l'aparença de Derek fent evident que amb la seva crueltat l'única cosa que estan demostrant és la seva manca d'humanitat i un ego dèbil que necessita atacar els altres per sentir-se més fort. 2. el caràcter esquerp del cap de manteniment de la residència (interpretat per Karl Pilkington) que nega ser amic d'en Derek. Afirmació que el nostre heroi ignora, perquè no està per la tasca d'enfadar-se amb ningú, ni tan sols tenint raó.

Prefereix perdre el temps mirant vídeos idiotes per internet o atrapant cucs, que són només dues de les coses que fascinen al personatge. Efectivament, en Derek és un personatge simple, bàsic. Però a diferència d'altres personatges d'aquest estil, com Vicky Pollard ("Little Britain"), no és ridiculitzat. Al contrari, la seva senzillesa és enaltida com un discurs més sincer i honest que el de la majoria. D'una forma bastant similar a la d'en Mr. Bean en aquells moments en els que la seva manca de malicia es fa evident (una escena que tinc present, la de l'episodi de cap d'any on tots els seus amics marxen de la seva festa i el deixen sol).

Però hi ha una diferència fonamental, com a sèrie, entre "Mr. Bean" i "Derek", i és que la primera fa riure i la segona no. No hi ha hagut cap moment en el primer episodi en el que el personatge sigui divertit. I es fa estrany. Perquè al capdavall es tracta d'una sèrie de Ricky Gervais, i és el que estàs esperant. I perquè alguns trets de la sèrie s'enmarquen clarament en el terreny de la comèdia (com la intepretació del propi britànic, plena de tics). Hi ha algun intent d'humor slapstick que no acaba de funcionar i una broma d'humor incòmode que és l'única que surt bé. El resultat és una sèrie que acaba sent un drama molt heartwarming.

La càrrega emocional del pilot va creixent fins que als últims minuts acaben sent sorprenentment intensos. Veurem què passa en el cas que Channel 4 la compri per una temporada completa (de moment només s'ha compromès amb el pilot) perquè no sabria dir cap a on tiraria la història. Hauria de desenvolupar trames a partir dels secundaris, cosa que pot fer especialment amb el cas de la Hannah (una fantàstica Kerry Godliman), si no vol quedar-se en una repetició sistemàtica de la idea d'un primer episodi que m'ha agradat molt i que acaba amb la seqüència que us deixo a continuació i que reflecteix l'essència de Derek.