Un accident de cotxe divideix la vida d'un agent de policia en dues realitats: en una ell i la seva dona sobreviuen a l'accident, però el seu fill no. A l'altre, és el seu fill qui ha sobreviscut amb ell, però la seva dona no. Aquest és el punt de partida de "Awake", sèrie que la NBC estrena oficialment aquesta nit, tot i que el pilot es va pre-estrenar online fa unes setmanes. La seva trama alterna les dues realitats, ja que el nostre protagonista va de l'una a l'altra cada vegada que s'adorm. És ficar-se al llit amb la seva dona i despertar a l'altra realitat, on qui està viu és el fill. El gran problema del personatge és que no sap quina de les dues realitats és veritable i, per tant, és incapaç de deixar de mantenir dues realitats alhora.

Els seguidors de "Fringe" reconeixereu ràpidament el joc que proposa la sèrie, començant pel filtre de color que marca les diferències entre els dos móns. Totes dues realitats són similars, però tenen petites subtileses que les separen. Així, a la seva feina com a detectiu té dos companys diferents i també casos diferents. També té dos psicòlegs diferents: tots dos estan mirant de saber què li està passant i tiben d'ell cap a un costat o un altre. Òbviament, cadascún d'ells li diu que la seva realitat és la bona i que l'altra és un mecanisme d'auto-defensa que s'ha construit per no assimilar la mort de la seva dona / el seu fill. Però, com creure's un dels dos? I sobretot, com triar una de les dues realitats i descartar l'altra?

Triar una realitat equival a renunciar a la dona o bé al fill, i aquest és el nus d'"Awake", que malgrat una premisa pròpia d'una sèrie de ciència-ficció, en realitat es tracta d'un drama familiar clàssic. I funciona. Almenys durant el pilot, aconsegueix captar l'atenció de l'espectador fàcilment i fer creïble el que li està passant al personatge. Principalment perquè la idea de dormir té molt a veure amb viure una altra realitat. O no és cert que quan somiem estem en una altra realitat que ens sembla autèntica? Originalment la sèrie s'havia de dir "R.E.M.", que són les sigles de "rapid eye movement", un tic que es produeix en els moments en els que tenim el somni més profund i ens perdem més en el nostre univers oníric.

Sense ser una sèrie imprescindible, "Awake" m'ha sorprès per la seva capacitat per invocar múltiples gèneres de forma natural i sense provocar un daltabaix. Al drama familiar i a les gotes de ciència-ficció, li hem d'afegir el gènere policial. No hem d'oblidar que el nostre protagonista és policia, o sigui que ja us podeu imaginar que el salt entre realitats acabarà sent clau per resoldre els seus casos. Això sempre i quan la seva ment pugui suportar tants canvis de paradigma. Ja al primer episodi els seus metges l'avisen de que aquests salts d'una realitat a l'altra poden acabar fàcilment amb la seva salut mental, i també amb la salut física, ja que anar d'una realitat a l'altra sense parar implica no dormir mai.

"Awake" no tindrà grans xifres d'audiència ni legions de fans, però enganxa fàcilment. Un comentari a part mereix el seu repartiment, molt sòlid, començant per Jason Isaacs ("Brotherhood") però especialment entre els secundaris: m'ha sorprès veure el canvi de registre de Wilder Valderrana (el Fez de "That 70s Show") com a agent de policia i m'ha agradat tornar a veure, en el papers dels dos psicòlegs, a Cherry Jones ("24") i BD Wong ("Oz"). Hem de veure què ens prepara el guió de Kyle Killen en el futur (tinc confiança en ell, a diferència de la majoria, a mi no em va desagradar la cancel·lada "Lone Star", en la que per cert, tambe tocava el tema de dues vides en paral·lel. Un servidor la seguirà mirant.