Es passen el dia bebent fins a perdre la consciència. Són els adolescents d'"Skins", la sèrie que el Canal 3XL estrena aquesta nit (22.30h) i un referent de la ficció britànica. Obligat veure la primera temporada i vomitar amb ells fins que et quedi l'estòmac buit. Que per què?

1. Perquè "Skins" és una sèrie valenta. Pot semblar que els seus protagonistes només són una colla d'adolescents perduts i passotes, però la ficció retrata els problemes que hi ha darrere d'aquestes actituds: pares absents, un futur laboral inexistent, desconfiança vers el sistema... temàtiques que les altres sèries sobre adolescents acostumen a ignorar.

2. Perquè el punt de vista és adolescent. Pots llegir desenes d'articles alarmistes sobre el "botellón" però cap estarà escrit pels protagonistes del botellón. "Skins" és una sèrie sobre el refugi que suposa l'alcohol, el sexe i la festa des del punt de vista dels que cerquen aquesta gratificació instantània. No hi ha judicis, ni acusacions, ni moralina.

3. Perquè és un referent de la ficció britànica. La primera temporada d'"Skins" va ser tot un fenomen al Regne Unit (inclús va provocar un fenomen anomenat skins parties, trobades en les que els espectadors reproduïen les festes dels personatges) i la seva influència es nota en sèries angleses actuals com ara l'esbojarrada "Misfits" o "The Inbetweeners".

4. Perquè el repartiment també és adolescent. Estem farts de veure actors que passen dels 20 fent el paper d'adolescents de 15, especialment a les ficcions nord-americanes. Em ve al cap el repartiment de sèries com "Diaris de vampirs" o "The Secret Circle". Em sap greu però és veure els actors i que el "realisme" de la sèrie caigui pel seu propi pes.

5. Perquè quan jo era jove (deixeu-me que em posi a explicar batalletes) no hi havia sèries que retratessin de veritat les angoixes de l'adolescència. Sí, hi havia la venerada excepció de "My So-Called Life", però era una sola sèrie entre centenars de produccions escrites amb mentalitat de pare, un to alliçonador i carregades de tabús incomprensibles.

6. Perquè no deixem mai de ser adolescents, de la mateixa manera que no deixem mai de ser nens, i moltes de les reflexions que es porten a terme a "Skins" encara són vàlides a la vida adulta. Al capdavall, aquesta és una sèrie que parla de confiança en un mateix, auto-estima, espectatives i capacitat per superar els obstacles que ens trobem a la vida.