És un episodi doble que marca un abans i un després a "Fringe". Fins ara, l'altre univers era una idea, un concepte. Sabíem que era a l'altre costat però no en coneixíem res. El veiem des del nostre punt de pista, el vèiem com a estrany. Però a partir d'aquesta nit aquest univers paral·lel deixarà de ser "l'altre" per ser també el nostre. A la "season finale" de la segona temporada l'Olivia i en Walter viatjaran a l'altre costat i descobriran que no és tan diferent com pensaven. TV3 emetrà avui aquest doble episodi a les 00.15 h. Molt tard, ho sé, però val la pena inflar-se de cafè per gaudir de dos episodis simplement magnífics.

El capítol arrenca situant-nos directament a l'altre costat i ens presenta els personatges que viuen allà. Dos detalls que podeu veure només als títols de crèdit: són de color vermell, com els records que l'Olivia tenia del seu viatge anterior, i entre els conceptes que apareixen ja no surt "Parallel Universes", que ha estat substituït per "First Humans". Durant la "season finale" tenim la sensació constant d'estar en un lloc estrany però al mateix temps familiar. I és que l'exploració del concepte de "l'altre" és ja un clàssic de J.J. Abrams: algú recorda la difusa identitat dels Others de "Lost" i la relació que mantenien amb els supervivents?

La "season finale" aconsegueix ser interessant i al mateix temps intensa, vibrant, èpica. És "Fringe" en la seva forma més sublim i és la culminació perfecta per una temporada que ens ha donat episodis tan especials com "Peter" o "La tulipa blanca". També és la porta d'entrada a la tercera temporada, situant un punt de partida completament diferent dels anteriors i que, una vegada més donarà la volta a les idees sobre els universos que fins ara tenia al cap l'espectador. Televisió de Catalunya ha comprat els drets d'aquesta tercera tanda d'episodis i quan sàpiga la data d'estrena us la faré saber en aquest mateix blog.