Resultats de la cerca


Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció


Dimarts 18 de juny es presentarà a Madrid, en la seva versió castellana, el documental "Avi, et trauré d'aquí!". L'acte, organitzat per l'AMESDE (Asociación de la Memoria Social y Democrática) inclourà la projecció del documental i també comptarà amb la participació de Montse Armengou, codirectora del documental.

En el següent enllaç podeu consultar més detalls sobre el lloc de presentació i sobre la resta de participants en la projecció.

http://amesde.org/category/actprox_valdecilla/

"Avi, et trauré d'aquí!" és una producció pròpia de l'Àrea de Documentals de Televisió de Catalunya que es va emetre al "Sense ficció" el passat 19 de març. El documental es reemetrà el pròxim 29 de juny pel 33.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Dijous, dia 11 de juliol, a dos quarts de nou del vespre i al teatre La Sitja, de Fornells de la Selva, es projectarà el documental "AVI, ET TRAURÉ D'AQUÍ", que el programa "Sense ficció", de TV3, va emetre el 19 de març amb un rècord d'audiència de 541.000 espectadors. Després es farà un col•loqui amb el protagonista del documental, Joan Pinyol, que explicarà l'estat actual de la lluita per treure el seu avi Joan del Valle de los Caídos.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Avi, et trauré d’aquí!” es projectarà aquest mes d’octubre a Badajoz. La versió castellana es podrà veure a la capital extremenya el dia 21 d’octubre, formant part d’un cicle de documentals sobre memòria històrica i drets humans. L’acte està organitzat per l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica d’Extremadura (ARMHEX). El documental està dirigit pels periodistes Montse Armengou i Ricard Belis.Les cites:

“¡Te sacaré de aquí, abuelo!”
Dia: dimarts 21 d’octubre
Lloc: Sala d’actes de la Diputació de Badajoz (per concretar).
Hora: 19.30
Entrada lliure i gratuïta.
El documental de producció pròpia “Avi, et trauré d’aquí”, estrenat a “Sense ficció” el 19 de març, es projectarà a Lodosa dins del marc d’unes jornades d’homenatge als afusellats pel franquisme a la Ribera Navarra.

null

“Avi, et trauré d’aquí!” mostra la lluita dels familiars dels milers de republicans enterrats al Valle de los Caídos per recuperar-ne els cossos i deixa al descobert el dispositiu que va posar en marxa el règim franquista per omplir de víctimes de la Guerra Civil el nou mausoleu, obrint i profanant tombes per tot l’Estat sense demanar permís als familiars.

La història dels familiars dels afusellats de Lodosa, que van ser uns dels pocs que van aconseguir recuperar els cossos dels seus, era una de les històries protagonistes del documental de “Sense ficció”. El que van aconseguir aquests navarresos l’any 1980, amb una democràcia feble i sorolls de sabre, es nega avui als que volen retornar a les seves localitats els seus familiars.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció


El rector de la Universitat Complutense de Madrid, José Carrillo, va presidir ahir l'estrena a Madrid del documental "Avi, et trauré d'aquí!" que explica la lluita dels familiars per treure del mausoleu franquista els seus éssers estimats. Molts eren republicans que van ser enterrats sense el coneixement ni el consentiment de les seves famílies.
Després de la projecció i de l'exposició de Montse Armengou, codirectora del documental, hi va haver un animat debat en el que es va destacar la importància de la tasca que TV3, com a televisió pública, ha fet per la recuperació de la memòria històrica. Documentals com aquest són l'única eina de reparació que han tingut les víctimes en absència de polítiques de memòria. Alguns assistents van expressar la seva preocupació per la delicada situació que passen els mitjans públics de comunicació.


Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Aquest divendres s’ha estrenat a la Casa de Cultura de Lodosa la versió en castellà del documental del Sense ficció “Avi, et trauré d’aquí”: “¡Te sacaré de aquí, abuelo!”

null

A l’acte, presidit per l’alcalde de la localitat, hi van assistir més de cent persones, en una sala plena a vessar. Les emocions estaven a flor de pell, ja que molts dels assistents eren familiars dels afusellats per la dictadura franquista que havien estat recuperats de les fosses comunes i del Valle de los Caídos a principis de 1980. El documental mostra unes imatges inèdites de cinema Super 8 en què es poden veure els actes d’homenatge que Lodosa va celebrar l’any 1980. Molts dels assistents, que no havien vist mai aquestes imatges, hi van reconèixer parents i amics.

En finalitzar la projecció va haver-hi un col•loqui amb els directors, durant el qual molts dels assistents van agrair la feina de recuperació de la memòria històrica que ha fet Televisió de Catalunya.“Avi, et traure d’aquí” va ser estrenat al “Sense ficció” el 19 de març i mostra la lluita dels familiars dels milers de republicans enterrats al Valle de los Caídos per recuperar-ne els cossos i deixa al descobert el dispositiu que va posar en marxa el règim franquista per omplir de víctimes de la Guerra Civil el nou mausoleu, obrint i profanant tombes per tot l’Estat sense demanar permís als familiars.

Categoria: Extres
Escrit per: Sense ficció
Durant el procés d’investigació i elaboració d’“Avi, et trauré d’aquí!” ens hem trobat amb històries, documents i material que no hem pogut incloure en el documental i que ara us oferim com a material extra.

null

El 1980, van sortir 133 cossos del Valle de los Caídos, els únics que han estat exhumats del mausoleu de Franco. Els germans García intenten saber si un d’aquests cossos era el del seu avi i on va tornar a ser enterrat.A finals dels anys 70, es viu una autèntica febre exhumadora. La jove democràcia dóna confiança per anar a treure, a pic i pala, les restes dels afusellats per la repressió franquista a les cunetes de tot Espanya. Algunes gravacions de l’època són avui un material excepcional. Aquí teniu sencera la recopilació que en va fer un cineasta amateur de Lodosa (Navarra).» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El premi Josep Maria Planes de periodisme d'investigació ha estat per al documental "Avi, et trauré d'aquí!", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i emès pel "Sense ficció" el passat 19 de març.

El jurat, format per Jordi Finestres (president), Marina Llansana, Carles Solà, Míriam Tirado, Jordi Torra i Joan Badia (secretari), ha considerat que el treball respon al concepte d’investigació periodística del qual J.M. Planes fou un bon exponent professional durant la seva dissortadament curta vida.


En primer terme, la representant del Grup Ramon Barnils, guanyadors de l'anterior premi Josep M. Planes.

El jurat també ha reconegut que el documental "va posar d’actualitat una problemàtica oblidada i sovint incòmoda per a molts governs, tant de dretes com d’esquerres", com és la de les víctimes oblidades del franquisme enterrades al Valle de los Caídos. El jurat ha afegit que vol fer "un reconeixement extensiu a Televisió de Catalunya per l’emissió de treballs d’investigació que fan sortir a la llum problemes que afecten amplis col·lectius socials i que no sempre troben el ressò necessari perquè l’opinió pública hi sigui sensible i en prengui consciència. La bona feina feta per professionals periodistes que, amb tenacitat i constància, elaboren treballs allunyats de la immediatesa, que ajuden a entendre les claus de l’actualitat, ha de tenir un reconeixement explícit de tots nosaltres. "

El guardó, el segon premi J.M. Planes, serà lliurat per la Fundació Independència i Progrés el pròxim divendres 30 de maig a les 20h al centre cultural del Casino, de Manresa.

Podeu tornar a veure el documental "Avi, et trauré d'aquí!" en aquest enllaç.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La setmana passada, el Grup de Treball de Desaparicions Forçades de les Nacions Unides va visitar Barcelona. Aquesta va ser una de les trobades que el grup està fent per tota Espanya per tal d'investigar els crims comesos pel franquisme. Al seu pas per Barcelona, el grup va voler trobar-se amb familiars, associacions de víctimes i també investigadors. En representació d'aquest darrer grup, la periodista Montse Armengou va assistir a la trobada. Codirectora - juntament amb Ricard Belis - de diversos documentals de Televisió de Catalunya que han tractat la qüestió dels crims del franquisme sense resoldre, Armengou va presentar dos dels seus últims treballs, "Torneu-me el fill!" i "Avi, et trauré d'aquí!", produïts i emesos pel "Sense ficció". Ambdós documentals van ser recollits pels membres de la delegació amb molt d'interès com a prova de la impunitat de la repressió franquista i de la indefensió de les víctimes.


Joan Pinyol - en primer terme - un dels protagonistes del documental "Avi, et trauré d'aquí!, davant la comissió de l'ONU per investigar els crims del franquisme.


Alguns dels protagonistes d'aquests documentals, com Joan Pinyol -l'avi del qual va ser enterrat sense permís de la família al Valle de los Caídos- o Antonio Barroso -nen pressumptament "robat" per autoritats franquistes- van declarar també davant la comissió.

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Avi, et trauré d'aquí!" es projectarà, dins la secció "Sessions especials", en la pròxima edició del "Festival Docs Barcelona + Medellín", que es farà del 20 al 26 d'octubre a la ciutat colombiana. Dins d'aquesta secció, fora de concurs, es projectaran també els documentals "Messi", "Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo", "El huaso, "No hay dolor ajeno", "First cousin once removed i "El planeta de los caracoles", tal i com podeu comprovar en aquest enllaç.

La coautora del documental, Montse Armengou, també ha estat convidada a participar en el festival. Armengou intervindrà en una "Master Class" titolada “El periodismo de investigación como herramienta de recuperación de la memoria histórica y reparación de las víctimas”. Serà el pròxim dijous 23 d'octubre.Tràiler d' "Avi, et trauré d'aquí!!"
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Dimarts 19, a les 21.50, TV3 estrena a “Sense ficció” el documental “Avi, et trauré d’aquí!”, un treball de Montse Armengou i Ricard Belis que aborda la lluita de diverses persones per treure les restes dels seus familiars del Valle de los Caídos, un monument únic al món, tant per les seves dimensions com per les seves vinculacions amb la dictadura.

null

“Avi, et trauré d’aquí!”: aquesta és la promesa i la lluita de Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat sense el permís de la família al Valle de los Caídos. Durant anys van estar portant flors al cementiri de Lleida. Fa poc temps, gràcies a una investigació de la historiadora Queralt Solé, van saber que, en realitat, el seu avi reposava al Valle, al costat del seu botxí.

Dijous 14 de març s’ha presentat el treball a TV3, amb la participació de Joan Salvat, director de “Sense ficció”, i Montse Armengou i Ricard Belis, autors del treball. També hi han assistit alguns dels seus protagonistes: Joan Pinyol, nét d'un republicà enterrat al Valle de los Caídos; Rosa Gil, néta d'un franquista enterrat al Valle; Queralt Solé, historiadora, i Tàrio Rubio, pres republicà que va participar en la construcció del Valle.

Joan Salvat ha reflexionat sobre la necessitat de treballar en tots els aspectes de la memòria, ja que “Un poble sense memòria és un poble sense futur”. Salvat ha comentat la validesa de “gratar en la memòria”, perquè “es troben històries que continuen presents”. En el cas d’aquest documental sobre el Valle de los Caídos, a més, “s’ha trobat un altre tema que demostra la falta de costums democràtics”.

Ricard Belis ha defensat el gènere documental: “...forma part de l’ADN de la TV pública, és una feina en equip i sense ell no es podria fer...”. I sobre “Avi, et trauré d’aquí!” ha dit que és una història de fets del passat però també de futur. El protagonitzen, entre altres, Joan Pinyol, que lluita perquè li retornin les restes del seu avi, desenterrat del cementiri de Lleida i portat al Valle de los Caídos sense el permís de la família.

Belis ha manifesta que aquesta és “una història increïble, molt desconeguda per al gran públic, tot i que ja se n’havia parlat”. “Franco va fer un monument megalòman i, ja que li faltaven morts del bàndol franquista, perquè moltes famílies no els hi volien portar, va profanar fosses de morts republicans i, sense permís dels seus familiars, els va portar al Valle de los Caídos...”. I es calcula que al Valle de los Caídos hi ha enterrats 6.000 catalans.

A “Avi, et trauré d’aquí!” hi ha imatges rodades per familiars de republicans navarresos enterrats al Valle. Els únics cossos que han sortit mai d'allà. Aquelles imatges, gravades en Super 8, en els primers temps de la transició, es barregen amb declaracions actuals dels familiars.

Per la seva part, Montse Armengou ha defensat que el tema, tot i que sigui del passat, és també un tema del present i ho serà del futur, “...perquè els familiars de les víctimes del passat continuen sent víctimes: no se’ls ha fet encara justícia, no se’ls ha permès recuperar el cos dels familiars...”. També ha denunciat les negatives a col•laborar i a facilitar material per a l’elaboració del documental sobre el Valle de los Caídos: la del director del Patrimonio Nacional; la de la vicepresidenta del govern espanyol, la de l’abat del Valle...

Finalment, ha reivindicat el treball que fa TVC en la política de la memòria, un treball que cada vegada fan menys cadenes de TV.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Amb motiu dels 40 anys de la mort de Franco, el canal 33 emetrà el divendres 20 de novembre a les 23.20 una doble sessió especial amb els documentals ”Avi, et trauré d’aquí!”, una producció pròpia de Televisió de Catalunya (TVC) dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, i “Franco, el sentinella d'Occident”, una coproducció de TVC, Sagrera TV S.A., Canal de Historia i Arte amb la col·laboració de l'ICIC dirigida per Jaume Serra i Iñaki Iriarte.

“AVI, ET TRAURÉ D’AQUÍ!”Aquesta és la promesa i la lluita d’en Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos, sense el coneixement ni el consentiment dels seus familiars.

Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya.

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, tant tècniques com de voluntat política, són moltes. Per aquest afectats, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat.“Avi, et trauré d’aquí!”, es va estrenar al programa “Sense ficció” el 19 de març de 2014 i ha estat guardonat amb el premi Josep Maria Planes de periodisme d'investigació. El jurat, format per Jordi Finestres (president), Marina Llansana, Carles Solà, Míriam Tirado, Jordi Torra i Joan Badia (secretari), va reconèixer el fet que el documental posés “d’actualitat una problemàtica oblidada i sovint incòmoda per a molts governs, tant de dretes com d’esquerres", com és la de les víctimes oblidades del franquisme enterrades al Valle de los Caídos. Així mateix, el jurat va afegir "un reconeixement extensiu a Televisió de Catalunya per l’emissió de treballs d’investigació que fan sortir a la llum problemes que afecten amplis col·lectius socials i que no sempre troben el ressò necessari perquè l’opinió pública hi sigui sensible i en prengui consciència. La bona feina feta per professionals periodistes que, amb tenacitat i constància, elaboren treballs allunyats de la immediatesa, que ajuden a entendre les claus de l’actualitat, ha de tenir un reconeixement explícit de tots nosaltres."

Podeu veure "Avi, et trauré d'aquí!" i material extra del documental aquí.

“FRANCO, EL SENTINELLA D’OCCIDENT”

Aquesta és una aproximació en clau personal a la figura que va governar Espanya durant 40 anys amb mà de ferro. El documental és una biografia visual de referència de qui va ser dictador a Espanya durant un dels períodes més foscos de la seva història. Destacats biògrafs, historiadors, col·laboradors i testimonis de personatges que el van conèixer comenten les anècdotes i els principals moments de la seva biografia personal, il·lustrada amb material d'arxiu poc conegut i fotografies d'època.

Podeu veure el documental “Franco, el sentinella d’Occident” aquí.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Avi, et trauré d’aquí!”, una producció de Televisió de Catalunya dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, es projecta en el marc de les jornades sobre les ombres del franquisme que es duen a terme a Ajaccio (Còrcega) entre els dies 14 i 23 de novembre, organitzades per l’associació Amicale des Corses, de Montpeller. La projecció tindrà lloc dimecres 16 a les 17.30, a l’hemicicle de l’Assemblea de Còrsega, i comptarà amb la presència de Gilles Simoni, president del Consell Executiu; Jean-Guy Talamoni, president de l’Assemblea, i de la directora del documental, Montse Armengou.“Avi, et trauré d’aquí!” és la promesa de Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on va ser enterrat i portat sense el permís de la família al Valle de los Caídos. Durant anys van estar portant flors al cementiri de Lleida fins que van saber, gràcies a una investigació de la historiadora Queralt Solé, que, en realitat, el seu avi reposava al Valle, al costat del seu botxí.Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya.

El documental conté imatges rodades per familiars de republicans navarresos enterrats al Valle. Els únics cossos que han sortit mai d’allà. Aquelles imatges, gravades en Super 8, en els primers temps de la transició, es barregen amb declaracions dels familiars.

Es va estrenar el 19 de març de 2014 al programa “Sense ficció” i ha estat guardonat amb el premi Josep Maria Planes de periodisme d’investigació.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Al novembre se celebra la vuitena edició del Memorimage, el primer festival audiovisual internacional competitiu centrat en les pel·lícules que usen imatges d'arxiu.Divendres 4 d'octubre, es va presentar a Reus la programació de la VIII edició de Memorimage 2013 que, enguany, estarà configurada per pel·lícules nacionals i internacionals de temàtica diversa. I el "Sense ficció" hi tindrà una presència força destacada.

La Secció Oficial comptarà, entre d'altres, amb l'estrena internacional d'"Entre el cel i la terra, la història dels 30 anys dels aiguamolls de l'Empordà", de Tono Folguera, David Fernández de Castro i Roman Parado; i l'estrena de "Montjuïc, la muntanya odiada de Barcelona", la història de la relació de llunyania i odi, entre Barcelona i la muntanya, presentada per Lluís Permanyer. Tots dos documentals s'estrenaran pròximament al "Sense ficció".

A la secció MemoriJove, els estudiants podran veure el documental "Avi, et trauré d'aquí!", de Montse Armengou i Ricard Belis, i "Pujol/Catalunya. El consell de guerra", d'Enric Canals, estrenats tots dos al "Sense ficció" aquest any.

De nou el Com es va fer... revelarà els secrets dels documentals "Montjuïc, la ciutat odiada" i "Avi, et trauré d'aquí!" mitjançant la presència dels seus directors, productors i documentalistes.

El 9 de novembre, a les 21.00, es farà la Cloenda de Memorimage 2013 amb l'entrega de Premis i la projecció de "Cròniques de la Sènia" de la directora tarragonina Maria Roig, un retrat d'aquest poble als anys 60.

Més informació a http://www.memorimagefestival.org/index.php
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental és una producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis estrenada el 2013 al programa “Sense ficció”. “Avi, et trauré d’aquí!” mostra la lluita dels familiars dels milers de republicans enterrats al Valle de los Caídos per recuperar-ne els cossos i deixa al descobert el dispositiu que va posar en marxa el règim franquista per omplir de víctimes de la Guerra Civil el nou mausoleu, obrint i profanant tombes per tot l’Estat sense demanar permís als familiars.
Dimarts 14 de febrer es projecta a la universitat de Nova York, al NYU King Juan Carlos I Center, amb la presència de Montse Armengou.


El dimarts 14 de febrer es projecta "Avi, et trauré d’aquí!” al NYU King Juan Carlos I Center amb la presència de Montse Armengou, autora del documental juntament amb en Ricard Belis. La directora imparteix actualment el seminari “Documental i la recuperació de la memòria històrica” a la NYU, la Universitat de Nova York, a King Juan Carlos Chair in Spanish Culture and Civilization, on també presentarà conferències i taules rodones al voltant del seu treball.Trasllat de restes al Valle de los Caídos."Avi, et trauré d’aquí!” va ser la promesa i la lluita d’en Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos, sense el coneixement ni el consentiment dels seus familiars.

Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya.

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, tant tècniques com de voluntat política, són moltes. Per aquest afectats, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat.
Joan Pinyol amb el seu fill al Cementiri de Capellades, on li agradaria que estiguessin enterrades les restes del seu avi.“Avi, et trauré d’aquí!” es va estrenar al programa “Sense ficció” el 19 de març de 2013 amb un rècord d'audiència de 541.000 espectadors i va ser guardonat amb el premi Josep Maria Planes de periodisme d'investigació. És una de les tres pel·lícules que el 2014 van integrar la secció “Sense ficció” del festival DocsBarcelona, programada amb motiu del cinquè aniversari del programa, i posteriorment va participar a DocsBarcelona + Medellín.

Des de la seva estrena, s’ha projectat a Madrid, Badajoz, Navarra, Catalunya (Fornells de la Selva) o Còrcega. El 2013, va ser recollit pels membres d’un Grup de Treball de Desaparicions Forçades de les Nacions Unides que va visitar Barcelona, juntament amb “Torneu-me el fill”, també dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis..PREMIS
Josep Maria Planes de periodisme d'investigació, 2014


FESTIVALS
DocsBarcelona, Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, 2014
DocsBarcelona + Medellín, Festival Internacional de Documentals DocsBarcelona+Medellín, 2014
Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2013


Dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis.


Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Aquest dissabte, pel 33, comencem les reemissions d'alguns dels documentals estrenats al "Sense ficció". Durant les primeres setmanes, podreu veure part dels documentals més votats pels espectadors al blog del programa, en la votació que vam fer pel nostre 5è aniversari. A partir del 23 d'agost, reposarem altres treballs que també hem estrenat al "Sense ficció". L'horari d'emissió serà al voltant de les 22h. Els documentals que podreu recuperar són:

28 de juny. AVI, ET TRAURÉ D’AQUÍ! (3483 VOTS)
5 de juliol. UNIVERS GUISSONA (3472 VOTS)
12 de juliol. ADÉU, ESPANYA? (3406 VOTS)
19 de juliol. MODERNISME, UNA HISTÒRIA DE DESTRUCCIÓ (3296 VOTS)
26 de juliol. GOOGLE I EL CERVELL MUNDIAL (3142 VOTS)
2 d'agost. MÓN PETIT (3014 VOTS)
9 d'agost. FORENSES (1316 VOTS)
16 d'agost. COMPRAR, LLENÇAR, COMPRAR (1007 VOTS)
23 d'agost. ENTRE EL CEL I LA TERRA
30 d'agost. UNA HORA I MAI MÉS
6 de setembre. PATISION BLUES, EL MIRALL DE LA CRISI GREGA
13 de setembre. MONTJUÏC, LA MUNTANYA ODIADA DE BARCELONA
20 de setembre. INJUSTÍCIA EXPRÉS, EL CAS ÓSCAR SANCHEZ

Us recordem que el "Sense ficció" encara continua la temporada a TV3, amb nous documentals, fins el 15 de juliol.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimarts 19 de març

"Avi, et trauré d’aquí!” Aquesta és la promesa i la lluita d’en Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos, sense el coneixement ni el consentiment dels seus familiars.

null

Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya.

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, tant tècniques com de voluntat política, són moltes. Per aquest afectats, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat.

Joan Pinyol i el seu fill al cementiri de Capellades, on voldria enterrar el seu avi.


MATERIAL EXTRA DEL DOCUMENTAL

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Montse Armengou conduirà la intervenció de Felipe Moreno a la xerrada “Drets humans i memòria històrica: eines per a la pau”. Moreno, coordinador per a Catalunya i les Balears de la querella argentina pels crims del franquisme, és un destacat activista per la recuperació de la memòria històrica a l’estat espanyol. Per la seva militància antifranquista va ser torturat per Juan Carlos González Pacheco –“Billy el Niño”.Felipe Moreno


Montse Armengou ha dirigit juntament amb Ricard Belis diversos documentals que han posat al descobert aspectes desconeguts de la repressió franquista, com “Els nens perduts del franquisme”, “Torneu-me el fill”, “Avi, et trauré d’aquí”, “Els internats de la por”, etc.

Dilluns, 2 d’octubre, 19.00, al CC Sant Jordi-Ribera Baixa, el Prat de Llobregat.

Més informació a:
http://www.elprat.cat/la-ciutat/guia-agenda/drets-humans-i-memoria-historica-eines-la-pauEMISSIÓ: Dimarts 23 a TV3 (00.25) i dimecres al 33 (22.52)

Les últimes setmanes el Valle de los Caídos ha estat notícia arran de l’aprovació al Congrés dels Diputats d’una moció de censura que reclama la retirada de les restes de Franco, l’autorització per primera vegada d’un jutge per exhumar les restes mortals de dues persones afusellades durant la Guerra Civil Espanyola i la insistència de l’ONU al govern espanyol per donar prioritat a aquestes exhumacions i replantejar-se el Valle de los Caídos.
El documental “Avi, et trauré d’aquí!” (2013), es una producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis. Es va estrenar al programa “Sense ficció” i els últims mesos s’ha projectat en diverses universitats dels Estats Units.


El documental “Avi, et trauré d’aquí” mostra la lluita dels familiars dels milers de republicans enterrats al Valle de los Caídos per recuperar-ne els cossos i deixa al descobert el dispositiu que va posar en marxa el règim franquista per omplir de víctimes de la Guerra Civil el nou mausoleu, obrint i profanant tombes per tot l’Estat sense demanar permís als familiars. Dimarts 23 de maig es reemet a TV3 a les 00.25, després de la nit especial “Veritats de mentida” sobre la postveritat. L’endemà, dimecres 24 de maig, es podrà veure al 33 a les 22.52.
"Avi, et trauré d’aquí!” va ser la promesa i la lluita d’en Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos, sense el coneixement ni el consentiment dels seus familiars.

Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya.

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, tant tècniques com de voluntat política, són moltes. Per aquest afectats, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat.Joan Pinyol amb el seu fill al Cementiri de Capellades, on li agradaria que estiguessin enterrades les restes del seu avi.
El Valle de los Caídos, paradigma de la memòria històrica

L’11 de maig, el Congrés dels Diputats va aprovar una moció que reclama la retirada de les restes de Franco del Valle de los Caídos, amb l’abstenció del PP. Tot i que la iniciativa tiri endavant, no és d’obligat compliment per al govern de Mariano Rajoy. Dies després, el relator especial per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició de l'ONU, Pablo de Greiff, va insistir al govern espanyol que havia d’atendre urgentment les reclamacions de les víctimes de la Guerra Civil i el règim franquista. En un comunicat, assenyalava la importància de donar prioritat a les exhumacions, a replantejar-se el Valle de los Caídos i a anul·lar les sentències arbitràries del franquisme. Ja fa tres anys que l’ONU va criticar Espanya pel tractament de les víctimes del franquisme i la Guerra Civil i la gestió de la memòria històrica.

També aquest mes de maig, un jutge ha autoritzat la primera exhumació per la via civil al Valle de los Caídos, perquè les restes mortals de dos afusellats durant la Guerra Civil siguin lliurades a la seva neta. Es tracta del seu avi i el oncle avi, afusellats a Calataiud el 1936 i traslladats al Valle de los Caídos.Trasllat de restes al Valle de los Caídos.“Avi, et trauré d’aquí” es projecta als Estats Units

Els últims mesos, el documental s’ha projectat als Estats Units en diverses ocasions. El 14 de febrer es va veure al NYU King Juan Carlos I Center amb la presència de Montse Armengou, autora del documental juntament amb en Ricard Belis, i posteriorment, a la Universitat de Berkeley (Califòrnia), la Universitat de North Carolina, la Universitat de Minnesota i la Universitat de Califòrnia (UCLA, a Los Angeles).

La directora i periodista Montse Armengou ha impartit el seminari “El documental com a eina de recuperació de la memòria històrica” a la NYU, la Universitat de Nova York, on també ha organitzat el cicle de conferències “Víctimes del franquisme: una reparació que mai arriba”, amb la participació entre d’altres del relator de l’ONU Pablo de Greiff, el president d’Amnistia Internacional Espanya Esteban Beltran o el periodista de The New Yorker Jon Lee Anderson.

També ha presentat la conferència “El documental d’investigació com a eina de reparació de les víctimes del franquisme. Memòria històrica i manca de polítiques públiques a Espanya” i ha fet projeccions de documentals com “Pòlio, crònica d’una negligència” o “Els internats de la por” a les universitats de Yale, Massachusetts, North Caroline, James Madison (Virgínia), Merced i Fullerton (Califòrnia).
Cementiri de Lodosa. L’any 1980 un grup de pobles de Navarra va aconseguir treure 133 cossos del Valle de los Caídos, els únics que han sortit mai del mausoleu.Trajectòria d’“Avi, et trauré d’aquí”

“Avi, et trauré d’aquí!” es va estrenar al programa “Sense ficció” el 19 de març de 2013 amb un rècord d'audiència de 541.000 espectadors i va ser guardonat amb el premi Josep Maria Planes de periodisme d'investigació. És una de les tres pel·lícules que el 2014 van integrar la secció “Sense ficció” del festival DocsBarcelona, programada amb motiu del cinquè aniversari del programa, i posteriorment va participar a DocsBarcelona + Medellín.

Des de la seva estrena, s’ha projectat a Madrid, Badajoz, Navarra, Catalunya (Fornells de la Selva) o Còrcega. El 2013, va ser recollit pels membres d’un Grup de Treball de Desaparicions Forçades de les Nacions Unides que va visitar Barcelona, juntament amb “Torneu-me el fill”, també dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis..PREMIS
Josep Maria Planes de periodisme d'investigació, 2014


FESTIVALS
DocsBarcelona, Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, 2014
DocsBarcelona + Medellín, Festival Internacional de Documentals DocsBarcelona+Medellín, 2014
Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2013


Dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Hem acabat la temporada d'estrenes però, com cada any, al "Sense ficció" ja hem començat a reemetre alguns dels documentals que hem estrenat aquest any. Des del passat 29 de juny i durant tot l'estiu, podeu tornar a veure alguns dels títols que han format part de la nostra programació aquesta temporada. Els dissabtes pel 33 i, cada dimarts, a partir del 23 de juliol, també per TV3. A continuació, us oferim el llistat amb la programació de tots els documentals del "Sense ficció" per aquest estiu.

Esperem que els disfruteu i ens retrobem amb noves estrenes pel setembre!33

06.07.13 AVI, ET TRAURE D’AQUÍ! – 74’
13.07.13 LA CRISI D’ESPANYA SEGONS LA BBC – 59'
20.07.13 ESBRAMATECS – 67’

ATENCIÓ: 24.07.13 RÈQUIEM PER DETROIT, un "Sense ficció" que reemetem a la franja del "60 minuts" (22.15, al 33) fruït d'un canvi de programació per la notícia que Detroit s'ha declarat en bancarrota.

27.07.13 PUJOL, CATALUNYA. EL CONSELL DE GUERRA – 64’
03.08.13 HOLA, EUROPA! – 76’
10.08.13 MERCATS, RENOVAR-SE O MORIR – 52’
17.08.13 MONARQUIA O REPÚBLICA – 77’
24.08.13 MODERNISME. UNA HISTÒRIA DE DESTRUCCIÓ – 52’
31.08.13 VEUS D’UNA GENERACIÓ – 59'
07.09.13 L’HOSPITAL DE LA CIUTAT - 57’
14.09.13 BUIT, PLE. LA CIUTAT ARÍTMICA – 63'
21.09.13 UNIVERS GUISSONA – 53'


TV-3

30.07.13 L’EDAT DAURADA - 57'
06.08.13 YAYOMA – 53'
13.08.13 GOOGLE I EL CERVELL MUNDIAL – 53’
20.08.13 PARLEN ELS ULLS – 52'
27.08.13 L’EQUIP IDEAL – 52’
03.09.13 LLUITANT PER LA VIDA – 65’