Aquesta setmana la premsa ha fet ressò de que els abusos denunciats al documental “Els internats de la por” (2015), una producció de Televisió de Catalunya dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, encara estan impunes. Es tracta de l’article de la periodista i escriptora Cristina Fallarás titulat “Ortigas ‘en las partes íntimas’: las vejaciones de sacerdotes en los internados franquistas” del diari Público. Des de la seva publicació, el tema ha tingut un gran impacte a les xarxes socials i el tràiler del documental és un dels vídeos més vistos a la carta de TV3.
“Els internats de la por” és un exercici de recuperació de la memòria històrica que destapa un passat ocult i silenciat, protagonitzat per milers de nens i nenes internats en col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d’Auxilio Social. Centres en què van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses, que es van convertir en una mena de presó per a aquests infants i que van perdurar fins ben entrada la democràcia. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya, aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.

El documental es va estrenar el 28 d’abril del 2015 en el programa “Sense ficció” de TV3. Amb una audiència de 635.000 espectadors i una quota de pantalla del 19,1, va ser el programa més vist del dia a Catalunya i el més vist de la temporada a la televisió i a la carta. Posteriorment, es va publicar el llibre “Els internats de la por”, una coedició d’Ara Llibres i Televisió de Catalunya.

Després de l’emissió d’”Els internats de la por” a TV3, l’advocada i mediadora de família Montse Fernández Garrido, membre de Feministes de Catalunya, de la Associació Dones Juristes i presidenta de la Comissió pels Drets dels Nous Models de Família de l’Il·lustre Col·legi d´Advocats i Advocades de Barcelona, firmava una carta col·lectiva en què exigia que l’Església demanés perdó públicament i que es reparés el mal fet a les víctimes. Des de llavors, l’advocada ha insistit a periodistes i institucions perquè denunciïn els fets i davant l’Església catòlica i l’Estat.

El 23 de juny del 2016, Montse Fernández Garrido, l’advocada Pilar Rebaque, presidenta de la “Comissió de Dones Advocades" de l’Il·lustre Col.legi d´Advocats i Advocades de Barcelona, els codirectors del documental Montse Armengou i Ricard Belis es van reunir amb l’arquebisbe de Barcelona Juan José Omella. Van sol·licitar que s’abordés el tema a la Conferència Episcopal Espanyola, però finalment no hi va haver consens per fer-ne una declaració.

Recentment, el papa Francisco ha demanat perdó pels abusos sexuals i les tortures exercides per membres de l’Església catòlica a nens i nens en els seu viatge a Amèrica. És en aquest context que l’advocada Montserrat Fernández Garrido va contactar de nou amb la premsa per centrar la mirada en Espanya.


Premis
Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista, Associació de Dones Periodistes de Catalunya, 2015


Festivals
FIGRA, Festival International du Grand Reportage d’Actualité, 2016


Més informació, aquí.


Fragments del documental