El dijous 14 de desembre s’inaugura la videoinstal·lació “Lost”, de l’artista multidisciplinària Rosa Pascual, a Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona. El projecte s’inspira sobretot en els milers de casos de nens robats a l’estat espanyol durant el règim franquista i compta amb la projecció de dos treballs dirigits per Montse Armengou i Ricard Belis. “Els nens perduts del franquisme”, Premi Nacional de Periodisme de Catalunya l'any 2002, es podrà veure el dimecres 20 de desembre, i “Torneu-me el fill!”, el dimecres 10 de gener del 2018.

“Els nens perduts del franquisme” (2002) revela un dels períodes més foscos de la història recent d'Espanya: la desaparició de nens fills de republicans i la separació forçosa de les seves famílies per part de la repressió franquista. “Torneu-me el fill” (2013) continua la investigació al llarg de la segona meitat del franquisme. Llavors ser mare soltera era un estigma que poques dones podien suportar. Però algunes d’aquelles dones volien quedar-se el fill i els hi van prendre per la força. Entitats d’adopció, institucions religioses i metges feien possible el somni de molts matrimonis estèrils de poder adoptar un nen a canvi d’ignorar la voluntat de la mare biològica. La moral del nacionalcatolicisme els feia pensar que estaven fent una obra de caritat. Però la caritat era la cara amable del negoci. Alguns metges van comunicar als pares que el seu fill havia mort al part, fins i tot els van arribar a ensenyar un cadàver congelat. Però la defunció d’aquell nen no consta als registres i als llibres dels cementiris. On va anar a parar aquell nadó? Va caure en les xarxes d’adopció?

Encara avui en dia, algunes famílies busquen els seus fills, d’altres no saben que existeixen, es donen per morts o no es trobaran mai. Per això, tot i que l’objectiu del projecte és sensibilitzar sobre aquesta problemàtica, el seu gran somni seria que hi hagués algun retrobament.

Després de la inauguració internacional a la ciutat de Girona, està previst que la videoinstal·lació “Lost” estigui de gira els pròxims dos anys per Espanya, Europa i els Estats Units.“Els nens perduts del franquisme” (1a part, 2002)
“Els nens perduts del franquisme” (2a part, 2002)Lost
Art Collaboratif de Rosa Pascual
Del 14 de desembre del 2017 al 14 de gener del 2018
Inauguració: el dijous 14 de desembre a les 19.00


Projeccions
“Els nens perduts del franquisme”
Dimecres 20 de desembre, a les 18.30
“Torneu-me el meu fill”
Dimecres 10 de gener del 2018, a les 18.30


Ubicació
Bòlit, Centre d'Art Contemporani, Girona
(Plaça Pou Rodó 7-9)


Més informació, aquí.
http://www.bolit.cat/cat/programacio/exposicions/lost/presentacio.html
http://www.bolit.cat/cat/programacio/exposicions/lost/activitats.html#m_2738