“1-O”
EMISSIÓ: Dimarts 9 de gener a les 21.55, a TV3, i 10 dies a internet (geolocalitzat a Catalunya)

Crònica de l’1 d’octubre del 2017
Un homenatge a les persones que van fer possible el referèndum


Una producció de Mediapro

El dia 6 de setembre del 2017, el govern de la Generalitat va convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Malgrat la prohibició del govern espanyol, l’1 d’octubre, en un dia plujós i en un ambient extremadament hostil, milers de persones van acudir als centres de votació.

“1-O” és la crònica del que va passar en cinc d’aquests centres en un dia terrible i alhora inoblidable en què més de dos milions de persones van lluitar pacíficament per exercir el seu dret a decidir.

L’1 d’octubre van votar 2.286.217 persones a Catalunya en el referèndum per la independència. Les imatges de les urnes clandestines, les votacions i les càrregues policials, que van causar 1.066 ferits, van donar la volta al món. Mai havíem estat testimonis d’una votació d’aquestes característiques.

En aquest treball no apareix cap polític, sinó que es posa èmfasi en l’organització i la participació d’un poble el dia del referèndum. Ciutadans anònims van sortir als carrers i es van organitzar per fer-lo possible, malgrat els obstacles. La seva col·laboració va contribuir perquè la ciutadania pogués exercir el seu dret al vot. El seguiment de com es va desenvolupar la jornada en cinc centres electorals posa de relleu que a tot arreu es van viure els mateixos neguits, incerteses, pors i il·lusions. En cadascun del centres filmats, un ciutadà anònim narra des del seu punt de vista aquella jornada. El seu testimoni, registrat temps després, correspon a un relat elaborat després de la reflexió sobre el que va succeir aquell dia. Entre els testimonis, hi ha una cara coneguda, la de l’actriu Sílvia Bel. El documental també recull el cas de Roger Español, el jove que va perdre un ull a causa de l’impacte d’una bola de goma. Tot i que de seguida va ser tractat en un centre hospitalari, finalment en va perdre la visió.
Al llarg del dia es van sentir als carrers i els col·legis electorals les proclames de “Votarem”, “Democràcia”, “Els carrers sempre seran nostres”, “No passaran” i el cant dels Segadors, per acabar finalment amb la d’”Hem votat”. No sabem què passarà en el futur, però el que ha deixat gravat en la consciència col·lectiva, és que hi ha un abans i un després de l’1 d’octubre.


Dirigit per Lluís Arcarazo."CIUTADÀ QUATRE" ("CITIZENFOUR")
EMISSIÓ: Dimarts 9 de gener, a les 22.45, a TV3 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

Oscar 2015 a la millor pel·lícula documental


“Ciutadà Quatre” (“Citizenfour”) destapa el funcionament dels serveis secrets d’intel·ligència dels Estats Units i com s’espia milions de ciutadans a partir de les revelacions d’Edward Snowden, exempleat de la CIA i l’NSA, a la periodista i directora Laura Poitras.

El gener del 2013, Laura Poitras va començar a rebre correus electrònics xifrats amb el remitent “Citizenfour”, que assegurava tenir proves dels programes de vigilància il·legals dirigits per l’NSA, l’Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units, en col·laboració amb altres agències d’intel·ligència.

Cinc mesos després, el juny del 2013, Poitras va viatjar a Hong Kong amb els periodistes Glenn Greenwald i Ewen MacAskill. Va ser la primera trobada de les moltes que tindria amb el misteriós confident. Poitras sempre els va enregistrar amb una càmera per deixar-ne constància.
Qui havia contactat amb la directora era Edward Snowden, un analista d’alt nivell que pretenia donar a conèixer la vigilància massiva dels ciutadans dels Estats Units per part de l’NSA. Els va entregar documents classificats que posaven de manifest les invasions massives, indiscriminades i il·legals que efectuava l’NSA.

Quan les revelacions de Snowden van sortir a la llum pública, va esclatar una tempesta mediàtica. Tots van haver de fer front als mitjans i vetllar per la seva seguretat, ja que a partir de llavors estaven en perill. I van haver de prendre decisions que tindrien conseqüències en les seves vides i en la de les persones més properes.

Un cop hagi vist la pel·lícula, l’espectador no podrà veure de la mateixa manera el telèfon, el correu electrònic, la targeta de crèdit, el navegador web o les xarxes socials.
Des de l’estrena mundial en el prestigiós Festival de Cine de Nova York, la pel·lícula ha guanyat diversos premis, com l’Oscar a la millor pel·lícula documental o els de la Crítica de Nova York, Los Angeles, Boston, San Francisco, Detroit, Londres, Gothams i els IDA, International Documentary Awards.

Els informes de Laura Poitras, Glenn Greenwald, Ewen MacAskill i Barton Gellman basats en els documents d’Edward Snowden van ser guardonats amb el premi Pulitzer per al servei públic 2014 atorgat a “The Guardian” i “Washington Post”.
Actualment, Edward Snowden viu exiliat a Rússia per evitar ser processat als Estats Units, tot i que el seu parador es manté en secret.


En podeu veure el tràiler aquí.


Premis (selecció)
Oscar, millor pel·lícula documental, 2015
BAFTA, millor documental, 2015
Gotham Independent Film Awards, millor documental
Intependent Spirit Awards, millor documental
IDA, International Documentary Awards, millor documental, 2015
Satellite Awards, millor documental
Lola Awards, millor documental


Crítiques
“El thriller més esgarrifós de l’any”, “The Guardian”
“La pel·lícula del segle”, Rogereberet.com
“Tensa i aterridora. Una faula política indispensable en l’era digital”, “The New York Times”
“Un dels documentals més importants i definitius dels últims temps”, The Hollywood Reporter
“Un drama esfereïdor, amb tints d’intriga que ens fan adonar-nos que no, no és només una pel·lícula”, BBC


Més informació
Web https://citizenfourfilm.com/
Distribuïdora http://www.avalon.me/distribucion/catalogo/citizenfour#


Dirigit per Laura Poitras.