EMISSIÓ: dimarts 21 de juny a les 21.55 i a les 23.00, a TV3.

L'educació és un compromís per a qui l'imparteix i per a qui la rep. Aquesta setmana "Sense ficció" estrena dos documentals sobre dos grans reptes dins el camp de l'aprenentatge personal: “English academy. Una història d’amor... contrariat”, una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de JW Productions dirigida per Kristina Rodemann, i “5 dies per ballar”, una producció de SUICAfilm i REC Grabateka Estudioa dirigida per Rafa Molés i Pepe Andreu. Aprendre anglès i aprendre a ballar. Les pors i la màgia d'enfrontar-se als propis límits afloren en dues històries plenes de tensió i d'alliberament personal.

“ENGLISH ACADEMY. UNA HISTÒRIA D’AMOR... CONTRARIAT”Fins on estaríeu disposats a arribar per poder parlar anglès perfectament? Fins on arribaria la vostra passió per la llengua de Shakespeare? A què renunciaríeu per poder dominar els famosos ‘phrasal verbs’ amb destresa?

La classe d’en Chris, un veterà professor d’anglès amb un gran sentit de l’humor ‘british’, sap bé el compromís que comporta aprendre l’idioma. Aquest grup de joves s’enfrontarà en unes setmanes al temut examen de l’Advanced, requisit ‘sine qua non’ per aconseguir feina (o preservar-la) en un context de crisi estructural com la que vivim. Per a la Mariona, la Marta, l’Eloi, la Maria i en Pablo, el títol de Cambridge és, a més, una oportunitat única que els permetrà accedir als seus somnis.A “English academy” acompanyem aquests joves durant l’aventura d’aprendre anglès, guiats pel simpàtic i irònic Chris, que s’encarrega de punxar, encoratjar i fer broma per descarregar tensions. Presenciem la química especial que es forja entre persones dispars que persegueixen un objectiu comú, celebrant els seus èxits, simpatitzant amb els seus fracassos i rient amb alguns xocs culturals inevitables.

Els seus companys de viatge, a través de l’arxiu històric, són famosos que han hagut d’enfrontar-se al mateix repte, com el dictador Franco, els polítics Jesús Gil, Ana Botella, José María Aznar o Pablo Iglesias, l’actriu Penélope Cruz i el futbolista Gerard Piqué. Teixint escenes observacionals íntimes amb un divertidíssim arxiu històric, “English academy” és un retrat, en clau de comèdia romàntica, de la nostra relació amb l’anglès.

“5 DIES PER BALLAR”Una parella de ballarins apareix un matí a l’aula d’un institut del País Basc. És dilluns i els ballarins anuncien a un grup d’adolescents que tenen cinc dies per pujar a un escenari i ballar. Una setmana per canviar les coses; un petit termini per a un gran repte: moure les persones quan el món les paralitza.

La dansa obliga aquests joves a trencar els seus rols just en el moment de les seves vides en què aquests rols socials s’estan forjant. El líder deixa de ser el més admirat, el tímid fa un pas endavant… Ballar els obliga a tocar-se. Es comuniquen, s’igualen. Algun altre no s’alliberarà fins a l’últim instant.Wilfried van Poppel i Amaya Lubeigt són els coreògrafs. Ell, holandès; ella, basca. La dansa és el llenguatge comú. Tant és el lloc. Cinc dies, una classe d’adolescents, un microcosmos on succeeix un petit ‘big bang’. Això és “5 dies per ballar” (“5 days to dance”).

Rafa Molés i Pepe Andreu, directors
Rafa Molés Vilar és periodista i guionista. El 2012, va rebre el premi de Periodista de l’Any en la III edició dels Premis de Periodisme del País Valencià. És creador de l’equip de recerca de RTVV i autor de 18 documentals televisius.
Pepe Andreu Ibarra és un productor llicenciat en Ciències de la Informació, Imatge Visual i Auditiva. Té quinze anys d'experiència com a productor televisiu, director de documentals i reporter d’informatius.Premis i festivals
• DocsBarcelona 2014
• DocsBarcelona+Medellín (Colòmbia, 2014)
• Donostia Zinemaldia (País Basc, 2014)
• DocsDF (Mèxic, 2014)
• MiradasDoc - Premi Canal Plus (Illes Canàries, 2014)