EMISSIÓ: dimarts 17 a les 2155 i a les 23.15, a TV3.

"Sense ficció" estrena “Xirinacs, a contracorrent”, una producció de Zeba Produccions amb coproducció de TV3 dirigida per Sergi Sala i Sergi Guix, sobre el polític pacifista, doctor en Filosofia i sacerdot Lluís Maria Xirinacs, i “Papers de Panamà: el cop del segle”, una producció de Premières Lignes, sobre la filtració més gran de la història: 11,5 milions d’arxius secrets mostren el món més secret de les finances “offshore”.

“XIRINACS, A CONTRACORRENT”Durant els darrers anys del franquisme, Lluís Maria Xirinacs va ser aplaudit per la majoria dels antifranquistes catalans. La seva constància i les seves formes no-violentes de lluita i desobediència el van portar a ser un dels personatges públics més coneguts del país.

La seva fermesa i els seus anhels de llibertat es van mantenir durant la Transició, a diferència de molts altres companys antifranquistes que, amb la mort de Franco i l’entrada de la democràcia, van donar per bona la llibertat per la qual havien lluitat fins aleshores. Va ser llavors quan el seu reconeixement públic va començar a davallar i, molts dels que l’havien aplaudit, se’n van allunyar.Ara, amb la perspectiva del temps, i immersos en el procés sobiranista, són diverses les veus que reclamen un reconeixement social, públic i institucional del qui va ser un visionari i un ideòleg d’aquest procés que viu avui Catalunya. El documental “Xirinacs, a contracorrent” es pregunta si aquest polític pacifista, doctor en Filosofia i sacerdot, mereix el reconeixement de personatge destacat de la història recent del país o bé es tracta d’una figura pública que, com ho van ser moltes altres, ha estat mitificat en excés i situat en una posició que no és la que li pertoca.
Entrevista a Sergi Guix, director de "Xirinacs, a contracorrent"


“PAPERS DE PANAMÀ: EL COP DEL SEGLE”Sota el paraigua del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ), 378 periodistes d’investigació de tot el món han treballat en els arxius filtrats a porta tancada. El 3 d’abril del 2016, en representació de 109 organitzacions de mitjans de comunicació, es van fer públics els anomenats “papers de Panamà”, que mostren com líders polítics, homes de negocis, celebritats, estrelles de l’esport i, fins i tot, delinqüents utilitzen empreses fictícies per ocultar els seus actius, i priven les hisendes nacionals respectives d’uns ingressos fiscals que els són molt necessaris. L’escala és global i les quantitats, vertiginoses.A França, Premières Lignes i “Le Monde” han investigat els arxius i han descobert l’ocultació de milers de milions d’euros a través de mecanismes d’evasió d’impostos i de blanqueig de diners molt sofisticats. De Panamà a Suïssa, dels Estats Units a Luxemburg, les investigacions recorren els camins seguits per aquesta gegantina trama d’encobriment de l’evasió fiscal.

“Papers de Panamà: el cop del segle” (“Paradis fiscaux: le casse du siècle”) és una investigació del cor de l’escàndol fiscal global més gran de la història, realitzada per Benoît Adalid i Edouard Perrin, de Premières Lignes, en col·laboració amb alguns dels grans mitjans de comunicació internacionals, entre ells el “Süddeutsche Zeitung”, “Le Monde”, la BBC, “The Guardian”, etc.