Coincidint amb la presentació al Parlament Europeu del documental “To Kyma, rescat al mar Egeu”, l’eurodiputat Ernest Urtasun, amb el suport d’altres eurodiputats catalans, presenta avui, dimecres 2 de març, la candidatura de l’ONG ProActiva Open Arms al Premi de la Ciutadania Europea que atorga el Parlament Europeu.Recordem que aquesta candidatura l’ha impulsat un grup de treballadors del canal 3/24 que han fet les gestions necessàries per donar a conèixer la feina que els voluntaris de l’ONG fan a l’illa de Lesbos, salvant les vides de milers de refugiats

El Parlament Europeu concedeix anualment el Premi de la Ciutadania Europea en reconeixement d’activitats o accions de ciutadans, grups, associacions o organitzacions que han demostrat un compromís excepcional per fomentar la integració entre els ciutadans dels estats membres o promoure la cooperació transfronterera dins de la UE”.Projecció del documental “To Kyma. Rescat al mar Egeu” al Parlament Europeu

Precisament avui, a les 18.30, “To Kyma. Rescat al mar Egeu”, es podrà veure al Parlament Europeu, en un acte presentat pels eurodiputats catalans Josep M. Terricabras i Ernest Urtasun. Després de la projecció, es farà un debat en què intervindran els directors del documental, David Fontseca i Arantza Diez, i el president de Pro-Activa Open Arms, Òscar Camps.

El documental és una producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TVC rodada entre la tardor i l’hivern del 2015 i que TV3 va estrenar al programa “Sense ficció”.

“To Kyma. Rescat al mar Egeu” narra la proesa de l’equip de socorristes de l’ONG catalana Pro-Activa Open Arms que s’han instal·lat a l’illa grega de Lesbos amb un únic objectiu: salvar vides de famílies senceres, amb nadons i avis, que fugen de la barbàrie de Síria, l’Iraq o l’Afganistan a través del mar Egeu. Travessen els deu quilòmetres de mar que separen la costa turca de l’illa de Lesbos en precàries llanxes pneumàtiques o en vells vaixells de fusta en desús després d’haver pagat una fortuna als traficants. Les màfies turques han convertit l’èxode humanitari més gran des de la Segona Guerra Mundial en una indústria milionària davant la inoperància d’Europa. En un sol dia poden desembarcar a Lesbos fins a 8.000 persones. Durant tot el 2015, 800.000 persones han travessat l’Egeu.