El documental “Els internats de la por”, produït per Televisió de Catalunya i dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, es projectarà el dimecres 17 de febrer a les 19.00, a l’Aula 62 de l’Escola de Pràctica Jurídica de Barcelona (carrer Mallorca, 283), en una sessió organitzada per la Comissió de la Memòria Històrica i la Comissió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família.

A continuació, hi haurà una taula rodona moderada per l’advocada Montserrat Fernández Garrido (Comissió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família), en què intervindran la periodista Montse Armengou i els testimonis Encarnació Clotet i Joan Sisa. La presentació anirà a càrrec de l’advocada Pilar Rebaque (Comissió de la Memòria Històrica). La sessió tindrà lloc en el marc de la programació de les activitats de Sant Raimon 2016, edició en què el Col·legi d’Advocats de Barcelona celebra el 50è aniversari de l’Escola de Pràctica Jurídica, “una de les primeres de l’estat i una de les més reconegudes”, segons el seu degà, Josep Oriol Rusca.El treball és un exercici de recuperació de la memòria històrica que destapa un passat ocult i silenciat, protagonitzat per milers de nens i nenes internats en col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d’Auxilio Social. Centres en què van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses, que es van convertir en una mena de presó per a aquests infants i que van perdurar fins ben entrada la democràcia. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya, aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.

“Els internats de la por” tanca la trilogia dirigida per Armengou i Belis sobre la infantesa com a víctima del franquisme, iniciada amb “Els nens perduts del franquisme” (2002) i “Torneu-me el fill!” (2012).El documental, que es va estrenar el 28 d’abril de l’any passat al programa “Sense ficció”, va ser el programa més vist del dia a Catalunya, amb una audiència de 635.000 espectadors i una quota de pantalla del 19,1. Amb més de 40.000 reproduccions al servei TV3alacarta des de la seva estrena, s’ha convertit en el documental més vist en línia de les últimes temporades del programa.

FIGRA 2016

La investigació d’Armengou i Belis ha estat seleccionada a competició oficial en el FIGRA 2016 (Festival International du Grand Reportage d’Actualité), que tindrà lloc entre els dies 30 de març i 3 d’abril, a París. “Els internats de la por” competirà en la secció internacional “Terre(s) d’histoire”, creada el 2009 en honor als directors de documentals que utilitzen els arxius històrics d’arreu del món com a elements fonamentals per a la comprensió del món actual. El premi reconeix la feina d’aquests directors, que treballen amb la intenció de compartir amb el públic la seva passió per la història, conscients de la importància de la memòria.

El novembre de l’any passat, “Els internats de la por” va ser guardonat amb el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015 per un periodisme rigorós i de qualitat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya. També va estar finalista als Prix Europa 2015 en la categoria d’actualitat al millor programa de televisió europeu d’investigació, entre altres.