Amb motiu dels 40 anys de la mort de Franco, el canal 33 emetrà el divendres 20 de novembre a les 23.20 una doble sessió especial amb els documentals ”Avi, et trauré d’aquí!”, una producció pròpia de Televisió de Catalunya (TVC) dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, i “Franco, el sentinella d'Occident”, una coproducció de TVC, Sagrera TV S.A., Canal de Historia i Arte amb la col·laboració de l'ICIC dirigida per Jaume Serra i Iñaki Iriarte.

“AVI, ET TRAURÉ D’AQUÍ!”Aquesta és la promesa i la lluita d’en Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos, sense el coneixement ni el consentiment dels seus familiars.

Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya.

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, tant tècniques com de voluntat política, són moltes. Per aquest afectats, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat.“Avi, et trauré d’aquí!”, es va estrenar al programa “Sense ficció” el 19 de març de 2014 i ha estat guardonat amb el premi Josep Maria Planes de periodisme d'investigació. El jurat, format per Jordi Finestres (president), Marina Llansana, Carles Solà, Míriam Tirado, Jordi Torra i Joan Badia (secretari), va reconèixer el fet que el documental posés “d’actualitat una problemàtica oblidada i sovint incòmoda per a molts governs, tant de dretes com d’esquerres", com és la de les víctimes oblidades del franquisme enterrades al Valle de los Caídos. Així mateix, el jurat va afegir "un reconeixement extensiu a Televisió de Catalunya per l’emissió de treballs d’investigació que fan sortir a la llum problemes que afecten amplis col·lectius socials i que no sempre troben el ressò necessari perquè l’opinió pública hi sigui sensible i en prengui consciència. La bona feina feta per professionals periodistes que, amb tenacitat i constància, elaboren treballs allunyats de la immediatesa, que ajuden a entendre les claus de l’actualitat, ha de tenir un reconeixement explícit de tots nosaltres."

Podeu veure "Avi, et trauré d'aquí!" i material extra del documental aquí.

“FRANCO, EL SENTINELLA D’OCCIDENT”

Aquesta és una aproximació en clau personal a la figura que va governar Espanya durant 40 anys amb mà de ferro. El documental és una biografia visual de referència de qui va ser dictador a Espanya durant un dels períodes més foscos de la seva història. Destacats biògrafs, historiadors, col·laboradors i testimonis de personatges que el van conèixer comenten les anècdotes i els principals moments de la seva biografia personal, il·lustrada amb material d'arxiu poc conegut i fotografies d'època.

Podeu veure el documental “Franco, el sentinella d’Occident” aquí.