El documental “Els internats de la por”, una producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, guanya el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015 per un periodisme rigorós i de qualitat, que fa visibles les dones i les seves actuacions en un programa de televisió generalista d’una cadena pública, que atorga l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC).L’acte de lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista tindrà lloc el divendres 13 de novembre a l’Auditori del CaixaFòrum en el marc de la commemoració dels 23 anys de l’ADPC. Enguany s’hi afegeix la I edició del Premi Margarita Rivière, que té com a objectiu reconèixer la feina d’excel·lència periodística que destaqui pel seu rigor, independència i visió de gènere. El guardó, que compta amb el suport de la família de la desapareguda Margarita Rivière així com del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha estat atorgat a la periodista Milagros Pérez Oliva, redactora en Cap i membre de la secció d'Opinió i equip d’editorials d’“El País”.

La resta de Premis de Comunicació no Sexista 2015 són:

• Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per una iniciativa digital pionera de comunicació feminista: Montserrat Boix Piqué, creadora de “Mujeres en red, el Periódico Feminista”.

• Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per un periodisme rigorós i de qualitat, fent visibles les dones i les seves actuacions en una programa de ràdio generalista d’una cadena privada: Pepa Bueno Márquez, directora del programa “Hoy por Hoy” de la Cadena Ser.

• Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per una iniciativa en comunicació no sexista en un diari digital generalista: Ana Requena Aguilar, coordinadora de la secció Micromachismos d’“Eldiario.es”.

• Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per la promoció de l’esport femení en columnes d’opinió: Juan Mora, del “Diario AS”.

• Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per la qualitat en la investigació i la formació en llenguatge i comunicació amb perspectiva de gènere: Estrella Montolío Durán, catedràtica de llengua espanyola de la Universitat de Barcelona.

• Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per crear opinió en perspectiva de gènere en premsa escrita generalista i temática: Mònica Planas Callol, dels diaris “Ara” i “Mundo Deportivo”.

• Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per un periodisme rigorós i de qualitat, pels reportatges publicats en un mitjà generalista en paper sobre temes socials, amb inclusió d’homes i dones: Cristina Sen López, del diari “La Vanguardia”.

• Premi Trajectòria 2015: Núria Ribó Crusat.

Els tocs d’atenció de l’edició 2015 han recaigut en:

• Joaquin Luna, per algunes de les seves columnes d’opinió a “La Vanguardia” (“Anar de putes”, 8 febrer 2015) i “Empoderar a la dona”, 26 octubre 2015) on es transmet un discurs masclista i de poc respecte vers les dones.

• Es demana també més respecte a les recomanacions sobre violència masclista per l’excès de sensacionalisme en el tratactament del cas de Nou Barris, el novembre del 2014, al diari “El Periódico de Catalunya”, i per la noticia sobre el cas de Sant Pere Pescador, el novembre del 2014, al “Diari de Girona”.