"La granja del Pas" de Sílvia Munt, primer premi de la secció Tiempo de Historia i "Filosofia a la presó", de Gilbert Arroyo i Marc Parramon, millor documental de la secció Doc.España a la Semana Internacional de Cine de Valladolid, Seminci, que s’ha celebrat del 24 al 31 d'octubre.

Tots dos documentals estan coproduïts per TVC i s'emetran en el programa de TV3 "Sense ficció".


"LA GRANJA DEL PAS"El documental competia a la secció Tiempo de Historia, que engloba treballs centrats en les realitats més actuals i els successos que han marcat i determinaran el futur. Ha estat premiat “per la sobrietat expressiva i qualitat narrativa amb què aconsegueix transmetre una notable informació d'un alt contingut emocional, sobre un tema de tanta transcendència com és el problema dels desnonaments.”

La precarietat econòmica que s’està vivint al nostre país sacseja cada dia, però la fredor de les xifres no pot explicar el patiment que estan suportant les persones que es troben en aquesta situació i, el que és més important encara, la transformació que en molts casos experimenten.

Després de conviure amb ells durant un any, la pel·lícula se centra en les històries humanes. Des del seu relat comparteix amb ells la seva veritat, on expliquen de manera senzilla i directa el seu dolorós camí, les seves experiències, les seves pors, però també l'alegria de tornar a creure en les seves pròpies forces; un viatge personal que trenca un mur atàvic a l'interior de qui ho escolta i mostra una realitat d'on sorgeixen les preguntes més essencials, les profundes contradiccions d'una societat al límit de les seves forces, la necessitat de replantejar-se el futur i l'intens desig d'alliberar-se.

"FILOSOFIA A LA PRESÓ"El documental, filmat al Centre Penitenciari Lledoners, prop de Manresa, s'estrenava a Seminci, on competia a la secció Doc.España. Ha estat premiat “per aconseguir convertir un debat d'idees en una història plena d'emoció.”

Durant 11 setmanes, en una presó propera a Barcelona, set presos i set estudiants de Dret dialoguen durant hores sobre la seva experiència vital, la felicitat, l'amor, la por, la justícia, el sentit de la vida o la veritat, i sobre les possibilitats i dificultats de la reinserció. El documental permet seguir l'evolució de cada participant al llarg del procés, des de les reticències i prejudicis inicials fins a la comprensió que la veritat és complexa i no es pot reduir a un estereotip. Un retrat sense màscares de dos col·lectius valents que aposten per trencar la seva bombolla i entendre les raons de l'altre.