"Els internats de la por", produïda per Televisió de Catalunya (TVC) i dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, i “Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez”, una producció de Media 3.14 en coproducció amb TVC i TVE dirigida per Michele Catanzaro i Marc Parramon, han estat seleccionats per competir als premis PRIX EUROPA 2015 del The European Broadcasting Festival i competiran en la categoria d’Actualitat al millor programa de televisió europeu d’investigació. El certamen, que tindrà lloc a Berlín del 17 al 24 octubre, ha rebut 664 produccions de televisió, ràdio i internet de 36 països, de les quals 212 han estat nominades als premis després d’un procés de dos mesos per seleccionar les obres.

Els abusos i el tracte denigrant que patien els infants interns en establiments religiosos o de l’Estat durant el franquisme i ben entrada la democràcia que denuncia "Els internats de la por" i la indefensió que provoca l'aplicació abusiva de l'Ordre Europea de Detenció, centrant-se en el cas d'Óscar Sánchez, que va passar 20 mesos empresonat a Itàlia a causa d'un robatori d'identitat, que denuncia “Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez”, són dos treballs d'investigació periodística que han estat estrenats al programa de TV3 “Sense ficció”.

"ELS INTERNATS DE LA POR"Fins ben entrada la democràcia, milers de nens i nenes continuaven tancats en internats. Col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d'Auxilio Social es van convertir en una mena de presó per a aquests infants. Allà van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses. El documental destapa aquest passat ocult i silenciat. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.

El règim franquista va invertir pocs recursos en assistència però va explotar la beneficència amb finalitat propagandística donant la imatge d'una atenció exquisida a aquests nens. Però la realitat era ben diferent. Les criatures rebien caritat a canvi d'adoctrinament i sovint van patir uns maltractaments que excedien el que es pogués considerar normal per als càstigs de l'època. Els maltractaments no eren, per sort, una pràctica generalitzada però sí massa freqüent. Tampoc no tenien lloc exclusivament en centres religiosos, ja que moltes víctimes van patir els abusos en centres dependents de l'Estat. A les tensions morals i la hipocresia de l'època, s'hi afegia la impunitat d'abusar d'unes criatures que difícilment podien denunciar res."Els internats de la por" és un documental de producció pròpia del programa de TV3 “Sense ficció” dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis. La seva estrena, el 28 d’abril, va ser un tot un èxit d’audiència. Amb 635.000 telespectadors i una quota de pantalla del 19,1%, va ser el programa de televisió més vist aquell dia i el més seguit de la temporada del programa. El programa també va tenir una gran repercussió a les xarxes i va entrar a la llista dels cinc programes amb més audiència social a Espanya. El hashtag #InternatsPorTV3 va ser “trending topic” a Espanya durant tota l’emissió. Posteriorment, el 16 de juny, es va projectar al Centre Cultural Blanquerna de Madrid. L'acte va comptar amb la presència dels seus directors, del jutge Baltasar Garzón i de l'escriptora Almudena Grandes. Actualment, amb gairebé 40.000 reproduccions, és el documental de la temporada 2014-2015 del programa més vist a internet. Els autors en preparen l’edició del llibre, que estarà disponible per al Sant Jordi del 2016 en català i en castellà.

"INJUSTÍCIA EXPRÉS, EL CAS ÓSCAR SÁNCHEZ"Óscar Sánchez, un rentacotxes de Montgat, va passar 20 mesos empresonat a Itàlia acusat de ser un perillós narcotraficant. Una investigació periodística, però, va acabar revelant que era innocent. L’afer Sánchez, malauradament, no és únic. Una desena d’individus de la Unió Europea han estat extradits per motius poc clars. Tot, per errors de l’ordre europea de detenció i entrega, coneguda com “euroordre”. Què falla en el mecanisme automatitzat de l’euroordre? Com s’ha pogut vulnerar el respecte als drets humans dels detinguts? Per què no s’han tingut en compte les garanties per als processats? Aquest documental explica els casos d’aquests ciutadans europeus víctimes de greus errors judicials causats per l’euroordre, un mecanisme pensat per facilitar l'extradició, però que s'ha acabat convertit en una forma d’injustícia exprés".L’ordre europea de detenció i entrega permet fins ara l’arrest i el trasllat, de manera automàtica, d’un individu des del país on es troba cap al país en què el reclama la justícia. Amb aquest procediment, entre autoritats judicials, se suposava que els estats podrien estalviar-se els llargs tràmits que havien implicat fins llavors les extradicions tradicionals. Tot i així aquest instrument ha tingut més ombres que no pas llums.

“Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez” és el relat dels periodistes que van descobrir el cas d’Óscar Sánchez -un d’ells és el director del documental, Michele Catanzaro-, inclou testimonis excepcionals i nombrós arxiu periodístic i treu a la llum totes les arestes del mecanisme.

Michele Catanzaro i Marc Parramon dirigeixen aquesta producció de Media 3.14 en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE. Es va estrenar al programa “Sense ficció” el 3 de juny del 2014. Aquest any ha estat guardonat amb el premi Nimfa d’Or al Millor Documental d’Actualitat en la 55a edició del festival de Televisió de Montecarlo (Mònaco).