L’arxiu d’història oral del Memorial Democràtic, anomenat Banc Audiovisual de Testimonis, ja és una realitat. La presentació tindrà lloc el divendres 19 de juny al Palau de la Generalitat de Catalunya, en un acte presentat per la periodista de Televisió de Catalunya (TVC), Montse Armengou.

Hi participaran també el director del Memorial Democràtic Jordi Palou-Loverdos; la catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona Mercè Vilanova; el periodista de TVC Ricard Belis; la professora de la Universitat Oberta de Catalunya Laura Solanilla i l’historiador i responsable del Banc Audiovisual de Testimonis Gerard Corbella. Durant la presentació es projectaran alguns dels testimonis recollits al Banc.El Banc Audiovisual de Testimonis és l’arxiu d’història oral online més gran de l’estat espanyol, i un dels principals d’Europa. Recull entrevistes sobre les temàtiques i el període de referència d’aquesta institució (1931-1980). Memòries polítiques, històries de vida, vivències personals i familiars sobre la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista, l’exili, la lluita per les llibertats democràtiques o la Transició espanyola, tenen cabuda en aquest arxiu.

L’arxiu conté 922 entrevistes provinents de 72 projectes de recerca en fonts orals, que sumen un total de 1.121 hores d’enregistraments audiovisuals. Totes les entrevistes estan enregistrades en format audiovisual i estan íntegrament transcrites en l’idioma original del testimoni, amb subtítols a altres idiomes. Actualment es poden consultar 22 projectes amb 403 entrevistes. El Banc recull la pluralitat de les memòries de la història recent de Catalunya i és accessible des del web del Memorial Democràtic.El Banc continua potenciant la recerca en història oral i segueix rebent entrevistes. D’aquesta manera, tots els projectes d’investigació en fonts orals i totes les persones que volen deixar el seu testimoni tenen en aquest arxiu de memòria oral un espai per fer-ho.

Els periodistes Montse Armengou i Ricard Belis van formar part de l’equip de treball que va posar en marxa del Banc Audiovisual de Testimonis, en un acord de col·laboració entre el Memorial Democràtic i TVC.