En el blog del programa "Sense ficció" podeu veure el documental "El gran silenci, Horta de Sant Joan" amb subtítols en anglès i en espanyol. Es tracta d'una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Brutal Media, dirigida per Carles Caparrós."The Great Silence, Horta de Sant Joan", subtitulat en anglès.

"El gran silencio, Horta de Sant Joan", subtitulat en espanyol.


Cinc anys després dels fets, aquest documental dóna veu, per primera vegada en un treball televisiu, als bombers que van treballar a contrarellotge per controlar l’incendi d’Horta de Sant Joan del 2009. Entre ells, parla Josep Pallàs, l’únic supervivent de la unitat GRAF Lleida que va tenir l’accident que va provocar la mort de cinc bombers. També ho fa el cap dels GRAF, Marc Castellnou, que ha anat 125 vegades al lloc de l’atrapament mortal per analitzar-ne les causes i extreure’n lliçons per al futur. Entre tots expliquen com va funcionar l’operatiu els primers dies d’aquell incendi.

El 21 de juliol del 2009 es va produir un dels pitjors incendis de Catalunya. Va cremar bona part del massís del Port, a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Van ser dos dies de foc intens que van provocar la mort de cinc bombers. Per primera vegada, els protagonistes expliquen al lloc dels fets com va ser que un incendi que semblava controlat es va desbocar i va atrapar tots els efectius que treballaven en l’extinció.
A partir de la reconstrucció dels fets i la identificació de tots els factors que van influir en l’accident, el documental recull les lliçons apreses en aquell episodi d’atrapaments i reflexiona sobre la necessitat de gestionar bé els boscos. I ho fa de manera minuciosa, entrevistant els testimonis dels fets, els membres del GRAF – Grup de Reforç en Actuacions Forestals- que van treballar per controlar l’incendi, i amb colpidores imatges d’arxiu, algunes d’elles inèdites en televisió, captades pels mateixos membres del cos de bombers.

"El gran silenci, Horta de Sant Joan" es va projectar el passat 22 d'abril al 13è International Wildland Fire Safety Summit and 4th Human Dimensions of Wildland Fire Conference, celebrat a Idaho (EUA).

El programa "Sense ficció" va estrenar "El gran silenci, Horta de Sant Joan" l'1 de juliol de 2014.