L'11a edició del Recercat (Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana), que té lloc els dies 9 i 10 de maig a Vilafranca del Penedès, organitzat per l’Institut Ramon Muntaner en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2015, projecta "Encants, diari d'un trasllat" i "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", dos documentals estrenats al programa "Sense ficció". Les projeccions tindran lloc en l'espai habilitat per dur a terme les jornades."Encants, diari d'un trasllat", una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Batabat dirigida per Joan López Lloret, s'emetrà el dissabte 9 a les 13.10.

Els Encants són un mercat de segona mà, de curiositats, d’antiguitats, amb una llarga història al darrere i una referència a Barcelona, que ens descobreix aquest documental. La gran transformació de la plaça de les Glòries, ha fet que el mercat s’hagi traslladat a una nova ubicació, molt més moderna. L’anunci d’aquest canvi va trasbalsar els comerciants i va generar moltes esperances, però, alhora, també molts neguits.

El documental es va estrenar en el programa "Sense ficció" el 21 de gener del 2014.De la seva banda, "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", una producció de Televisió de Catalunya i Diputació de Lleida – Institut d’Estudis Ilerdencs dirigida per Felip Solé, s'emetrà el diumenge 10 a les 12.20.

El documental comença quan els alemanys controlen la frontera francoespanyola i ens mostra com les successives expedicions d’homes, dones, infants i vells jueus (més de 5.000) aconsegueixen travessar les altes muntanyes pirinenques de l’Arieja i de Lleida amb l’objectiu d’arribar a Barcelona. Punt de partida d’un nou viatge cap a Palestina, Amèrica o Àfrica del Nord. La vall d’Aran, els dos Pallars i l’Alt Urgell i Lleida són l’escenari dels seus patiments i els passadors catalans, els seus àngels de llum, però també de tenebra. Com s’organitzen les expedicions, com es financen? El documental conté entrevistes a testimonis que en van ser els actors en primera persona, i reconstruccions dels fets dels jueus i dels seus passadors, tots supervivents dels perills de les muntanyes de nit i boira.

El documental es va estrenar en el programa "Sense ficció" el 2 de desembre de 2014.