"Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez", el documental dirigit per Michele Catanzaro i Marc Parramon, ha estat nominat a la Nimfa d'Or del Festival de Televisió de Montecarlo, en la secció de "Documental Informatiu", un dels guardons més prestigiosos de l'àmbit de la producció internacional de televisió, que distingeix els millors programes de tot el món. L'obra premiada es donarà a conèixer el pròxim 18 de juny.El documental és un dels cinc seleccionats juntament amb "Freedom To Broadcast Hate" (Regne Unit), "The Mystery Of MH370" (Singapur), "Weltspiegel Extra: Mörderische Ukraine Krieg – Flucht Aus Ilowajsk" (Alemanya) i "ZDFzoom: Das Fußball-Imperium - Die Geschäfte Der FIFA" (coproducció internacional), entre els quals el jurat votarà quin recollirà l'estatueta. Bianca Jagger és la presidenta de la secció "Actualités", integrada per un jurat internacional de professionals de la indústria. Cada any més de 30 països estan representats en la selecció d'una competició oberta a cadenes, distribuïdores i productores de televisió, que inclou també qualsevol plataforma digital.

La producció de Media 3.14 en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE i en col·laboració amb DR (Danish Broadcasting Corporation), amb el suport del Programa Media de la Unió Europea i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, narra la indefensió que produeix l'aplicació abusiva de l'Ordre Europea de Detenció, centrant-se en el cas d'Óscar Sánchez, que va passar 20 mesos empresonat a Itàlia a causa d'un robatori d'identitat.

El programa "Sense ficció" va estrenar "Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez" el 3 de juny de 2014.Sinopsi

Óscar Sánchez, un rentacotxes de Montgat, va passar 20 mesos empresonat a Itàlia acusat de ser un perillós narcotraficant. Una investigació periodística, però, va acabar revelant que era innocent. L’afer Sánchez, malauradament, no és únic. Una desena d’individus de la Unió Europea han estat extradits per motius poc clars. Tot, per errors de l’ordre europea de detenció i entrega, coneguda com “euro ordre”. Què falla en el mecanisme automatitzat de l’euro ordre? Com s’ha pogut vulnerar el respecte als drets humans dels detinguts? Per què no s’han tingut en compte les garanties per als processats? Aquest documental explica els casos d’aquests ciutadans europeus víctimes de greus errors judicials causats per l’euroordre, un mecanisme pensat per facilitar l'extradició però que s'ha acabat convertit en una forma d’injustícia exprés".

L’ordre europea de detenció i entrega permet fins ara l’arrest i el trasllat, de manera automàtica, d’un individu des del país on es troba cap al país en què el reclama la justícia. Amb aquest procediment, entre autoritats judicials, se suposava que els estats podrien estalviar-se els llargs tràmits que havien implicat fins llavors les extradicions tradicionals. Tot i així aquest instrument ha tingut més ombres que no pas llums.


Entrevista a Michele Catanzaro i Marc Parramon