EMISSIÓ: dimarts 17 de novembre a les 21.55, a TV3.

El programa "Sense ficció" emet una doble sessió amb l'estrena de la pel·lícula "Messi", dirigida per Álex de la Iglesia i produïda per Mediapro, i "La casa on visc", una coproducció de Charlotte Streeet Films i Edgwewood Way amb BBC/ITVS/ZDF dirigida per Eugene Jarecki.

"MESSI"Què ha fet de Messi el millor jugador del món? La casualitat no existeix. Messi ha de tenir una explicació


No n'hi ha prou d'afirmar el valor dels seus èxits, s'ha d'esbrinar què és el que ha fet de Lionel Messi un futbolista únic, amb una de les trajectòries més aclaparadores de la història del futbol mundial. Tot passa perquè alguna cosa, o algú, ho ha provocat.

Donar resposta a això era l'objectiu del director Álex de la Iglesia quan va començar "Messi". I la resposta -o les respostes- és en aquesta singular pel·lícula, a través de les opinions de grans llegendes del futbol com són César Luis Menotti, Diego Armando Maradona, Jorge Valdano o Johan Cruyff i de les persones que l'han acompanyat al llarg de la seva trajectòria; a través d’imatges d'arxiu i d'entrevistes i filmacions inèdites i a través de la recreació dels moments més importants de la seva vida. Moments com la infància i l'adolescència del jugador, per exemple, que ens ajuden a entendre la seva manera de "celebrar" els gols, per la relació tan especial que tenia amb la seva àvia o la tenacitat i determinació que van portar un nen de Rosario fins a l'elit del futbol mundial.Rodada a Buenos Aires, Rosario i Barcelona, la pel·lícula ha suposat també una gran tasca d'investigació per recuperar imatges, entrevistes i gravacions des de que el protagonista tenia poc més de 4 anys. Imatges que s'integren perfectament en el relat i que amb l'ajuda de la ficció ens endinsen en el món d’aquest "rosarino" que als 26 anys ha aconseguit allò que la seva àvia li va pronosticar un dia: ser el millor jugador del món.Reunits en un sopar, els seus professors, entrenadors, amics d'infantesa, companys del Barça, periodistes, escriptors i personatges que fan part de la història del futbol van desgranant i analitzant la personalitat de Messi dins i fora del camp i repassant els passatges i moments més significatius de la seva vida: un nen enganxat a una pilota; la decisió de deixar Rosario per anar a Barcelona; l'allunyament de la seva família; el paper que han tingut en la seva carrera personatges com Ronaldinho, Frank Rijkaard, Carles Reixach o Pep Guardiola; el seu primer gol al Camp Nou; la nit de Stamford Bridge; els seus vincles amb l'Argentina i amb Rosario i, finalment, el dubte de si és millor que Maradona. Un dubte que Cruyff resol amb la seva particular filosofia: "Gràcies a Déu que Messi existeix. Fixa't que si no fos així, encara hauríem de parlar de Maradona, que és absurd. Per tant, no s'ha de comparar, s'ha de gaudir".

"Messi" va fer part de la selecció oficial en el Festival de Venècia 2014 i té dotze candidatures a la 30a edició dels Premis Goya que es lliuraran el 2016: pel·lícula, direcció, guió original, música original, direcció de fotografia, disseny de vestuari, efectes especials, direcció de producció, muntatge, direcció artística, so i pel·lícula documental.

"LA CASA ON VISC"

Gran Premi del Jurat al millor documental al Sundance Film Festival 2012.
Durant els últims quaranta anys, la guerra contra les drogues als Estats Units (EUA) ha costat més d’1 bilió de dòlars i ha comportat més de 45 milions de detencions. Amb un 5% de la població mundial, els EUA tenen gairebé el 25% d’empresonaments de tot el món. Els individus negres representen el 13% de la població dels EUA i el 14% dels consumidors de drogues, però són el 37% de les persones detingudes per delictes de drogues i el 56% dels empresonats per aquests mateixos delictes.Mentre els EUA segueixen embolicats en conflictes a l’estranger, una guerra menys visible té lloc a l’interior del país, amb un cost interminable de vides, amb la destrucció de les famílies i causant danys incalculables a les futures generacions de nord-americans. Aquesta guerra de més de quaranta anys contra les drogues és responsable de més de 45 milions d’arrestos, i converteix els EUA en la presó més gran del món i esguerra les comunitats pobres del país i de l’estranger. Malgrat tot això, les drogues són avui més barates, més pures i més accessibles que mai.

Enregistrat en més de vint estats, “The House i Live in” conté històries molt punyents que tenen lloc en tots els nivells de la guerra dels EUA contra la droga. Des del camell fins a l’afligida mare, passant per l’oficial de narcòtics, el senador i el reclús davant del jutge federal, el documental ofereix una acurada mirada a la guerra més llarga dels EUA, un retrat definitiu que posa el descobert també les profundes implicacions en matèria de drets humans.Sense deixar de reconèixer la gravetat del consum de drogues en tant que afer de salut pública, la pel·lícula investiga els tràgics errors i deficiències d’haver-lo tractat massa sovint com una qüestió d’aplicació de la llei i la creació d’una vasta maquinària que s’alimenta en gran mesura dels pobres d’Amèrica, especialment les comunitats minoritàries. Més enllà d’una simple política equivocada, aquest treball examina com la corrupció política i econòmica han alimentat la guerra durant quaranta anys, tot i l’evidència persistent dels seus fracassos morals, econòmics i pràctics.