La 7a edició dels Premis Gaudí ha nominat tres documentals que compten amb participació de TVC: “Demà moriré”, de Justin Webster; “Bugarach”, de Ventura Durall, Sergi Cameron i Salvador Sunyer, i “Els anys salvatges”, de Ventura Durall. La gala del cinema català tindrà lloc el diumenge 1 de febrer al Sant Jordi Club.

“Demà moriré”

El documental està dirigit per Justin Webster i produït per la productora catalana JWP en associació amb Antàrtida Produccions i Plus Pictures, en coproducció amb TVC, BBC, ITVS i TVE, amb el suport de Media, ICIC, Danish Film Institute i la col·laboració de Canal + España, RTS, DR, SVT.“Demà moriré” és un “thriller” polític que indaga en la fosca i increïble història de l’assassinat de l’advocat guatemalenc Rodrigo Rosenberg. El documental explica el cas que va fer la volta al món per mitjà d’un vídeo a YouTube que la víctima va gravar abans de morir, on denunciava el seu imminent assassinat en mans del president de Guatemala. El cas, ple de girs inesperats, va estar a punt de fer caure el govern del país i va requerir la intervenció de les Nacions Unides amb un equip liderat pel fiscal espanyol Carlos Castresana.

Seleccionada com una de les 10 pel·lícules "imprescindibles" del 2013 per la publicació en línia especialitzada “Indiewire”, “Demà moriré” ha fet gira per festivals de cinema i documental d’arreu del món amb molt bones crítiques. Entre els guardons que ha rebut, hi ha el premi Pro-Docs al Millor Documental Televisiu Català del DocsBarcelona 2014; el premi a la millor pel·lícula documental 2013 al TallGrass Film Festival, a Kansas (EUA); una menció especial a la 37a Mostra Internacional de Cine de Sao Paulo (Brasil); el premi al millor documental per a un director no llatinoamericà al 35 Festival del Nuevo Cine Latinoamericano, a l'Havana (Cuba), i el premi al millor director al Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias (FICCI).

El programa “Sense ficció” va emetre “Demà moriré” el dia 23 de setembre.

Tràiler de “Demà moriré”


“Bugarach”

El documental està dirigit per Ventura Durall, Sergi Cameron i Salvador Sunyer i és una coproducció de Nanouk Films, Televisió de Catalunya, TVE i Filmtank.La pel·lícula segueix cinc personatges que s'enfronten a una suposada fi del món a Bugarach, un petit poble del Llenguadoc i únic lloc a la terra que resistirà les flames de l'Apocalipsi pronosticat pels maies per al 21 de desembre del 2012. A partir d'aquest moment neix un fenomen d’àmbit mundial que es materialitza en l'arribada creixent de turistes, “new agers”, periodistes, comunes hippies, sectes, especuladors i tafaners a la població.

“Bugarach” ha estat guanyador del Premi Internacional de la Crítica del Festival Message to Man (Sant Petersburg).

Tràiler de “Bugarach”


“Els anys salvatges”

El documental està dirigit per Ventura Durall i coproduït per Nanouk Films i Televisió de Catalunya, compta per premis la seva participació en festivals.La pel·lícula segueix en Daniel, en Yohannes i l'Habtom durant tres anys. Són tres nens que malviuen pels carrers d'Addis Abeba intenten sobreviure utilitzant la imaginació, cometent robatoris menors i protegint-se els uns als altres. L'atzar, la nostàlgia i la necessitat els porten a emprendre un viatge catàrtic cap al nord d'Etiòpia amb l’objectiu de reunir-se amb les seves famílies després de llargs anys d'absència. Els tres hauran de fer front a les pors d'aquest passat desdibuixat, coincidint amb el pas de la innocència a la maduresa.

“Els anys salvatges” ha estat guardonat amb el Magnolia Award a la millor fotografia en la categoria de Documentals, en el 20è Shangai TV Festival, i amb el premi al Millor documental en el 6è Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València.

Tràiler d’“Els anys salvatges”


“Gabor”

El documental està dirigit per Sebastián Alfie i produït per Minimal Films.“Gabor” tracta sobre la ceguesa en l’altiplà bolivià. Buscant equips per rodar el documental coneix Gabor, Sebastián Alfie coneix un director de fotografia retirat que va perdre la vista fa deu anys. Aleshores li proposa que sigui el seu col·laborador i que rodin junts a Bolívia.

El film ha estat guardonat amb el premi Canal+ al Millor Documental Espanyol en la secció “Panorama” de llargmetratges del Festival DocumentaMadrid 2014, amb Biznaga de Plata al millor director i premi del públic en el 17è Festival de Málaga 2014 i amv la Menció Especial del Jurat al Millor Llargmetratge Estranger en el I Festival Internacional de Cine de Puerto Madryn - MAFICI 2014 (Argentina).

Tràiler de "Gabor"