“Sense ficció” presenta el retrat d’una generació, la que encarnen els estudiants que, l’any 1962, tenen uns ideals democràtics que no casen amb la dictadura de Franco. A partir del moviment estudiantil originat en solidaritat amb els miners asturians que, llavors, estaven en vaga, el documental escolta el testimoni dels estudiants, que parlen de la repressió a la qual van ser sotmesos, i sobre els quals plana l’ombra sinistra dels seus torturadors: els germans Creix.

EMISSIÓ: dimarts 28 d'octubre.El documental arrenca amb el robatori d’un monumental quadre de Franco que presidia el Paranimf de la Facultat de Medicina, a l’Hospital Clínic de Barcelona. Pels qui el van cometre, estudiants majoritàriament, era un clar desafiament a la dictadura. En segon lloc, explica la personalitat de dos policies, els germans Vicente i Antonio Juan Creix, que en aquell moment dirigien la persecució dels estudiants antifranquistes, emprant la tortura com a mètode per obtenir confessions. Finalment, el documental explica el consell de guerra a què van ser sotmesos un grup d’universitaris, una part dels quals van ser condemnats a anys de presó per les protestes pacífiques contra la dictadura.


TRÀILER


Entre les acusacions, hi figura el fet de cantar la cançó Asturias patria querida en solidaritat amb els miners asturians. Molts d’aquests estudiants detinguts es van convertir posteriorment en personatges significats de la societat catalana, com l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, l’actual conseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, els polítics Salvador Clotas i Jaume Sobrequés, el sociòleg Joaquim Sempere, la historiadora Anna Sallés, viuda de Vázquez Montalbán, la llibretera Montserrat Clavé i l’expresident del R. C. D Espanyol Ferran Martorell, entre altres.La documentació utilitzada al documental, inèdita fins avui, ha estat obtinguda dels arxius del Ministeri de l’Interior i dels tribunals militars, i també de les aportacions dels protagonistes d’aquells fets.

Un documental de TV3 en col·laboració amb Òptim TV. Dirigit per Enric Canals i realitzat per Carles Gené.