EMISSIÓ: dimarts 1 de juliol.

Cinc anys després dels fets, aquest documental dóna veu, per primera vegada en un treball televisiu, als bombers que van treballar a contrarellotge per controlar l’incendi d’Horta de Sant Joan del 2009. Entre ells, parla Josep Pallàs, de la unitat GRAF Lleida, l’únic supervivent d’aquell accident que va provocar la mort de cinc bombers. També ho fa el cap dels GRAF, Marc Castellnou, que ha anat 125 vegades al lloc de l’atrapament mortal per analitzar-ne les causes i extreure’n lliçons per al futur. Entre tots expliquen com va funcionar l’operatiu els primers dies d’aquell incendi.El 21 juliol del 2009 hi va haver un dels pitjors incendis de Catalunya. Va cremar bona part del massís del Port, a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Van ser dos dies de foc intens que van provocar la mort de cinc bombers. Per primera vegada, els protagonistes expliquen al lloc dels fets com va ser que un incendi que semblava controlat es va desbocar i va atrapar tots els efectius que treballaven en l’extinció.


Entrevista als autors del documental, Carles Caparrós i Josep M. Flores.
Josep M. Flores: "S'ha volgut donar la veu als bombers, cosa que fins ara no havien pogut fer".


A partir de la reconstrucció dels fets i de la identificació de tots els factors que van influir en l’accident, el documental recull les lliçons apreses en aquell episodi d’atrapaments i convida la societat a reflexionar sobre la necessitat de gestionar els boscos. I ho fa de manera minuciosa, entrevistant els testimonis dels fets, els membres del GRAF (Grup de Reforç en Actuacions Forestals) que van treballar per controlar l’incendi, i amb colpidores imatges d’arxiu, algunes de les quals inèdites en televisió, captades pels mateixos membres del cos de bombers.

Un documental dirigit per Carles Caparrós. Guió de Josep M. Flores i Carles Caparrós. Una producció de Televisió de Catalunya amb la col•laboració de Brutal Media.