Avui, 23 de gener, fa 5 anys que vam emetre el prime "Sense ficció". Tenim la intenció de celebrar-ho amb diversos esdeveniments que us anirem anunciant al Facebook des d'ara i fins el mes de maig. I alguns d'ells estan pensants per vosaltres! Així que us animem a que entre tot@s augmentem el nombre de "M'agrada" de la nostra pàgina de facebook. Així tothom estarà informat de les novetats que vindran!

Gràcies per fer possibles aquests 5 anys de Sense ficció!

Si cliqueu l'enllaç "Veure més" de sota, podreu llegir la carta que ha fet Joan Salvat, director del "Sense ficció", en motiu de l'aniversari. Una reflexió sobre el programa i el món del documental."5 anys i un dia"

El documental s’ha convertit en una eina televisiva que ens acosta a la realitat, ens permet saber més coses sobre el nostre passat, conèixer detalls del present i entreveure cap a on pot anar el futur. És una eina de coneixement, d’exploració, que ens pot interrogar sobre el tipus de societat que construïm, l’esperit del nostre entorn i els grans canvis socials del món, que ens afecten com mai, pel fet que les fronteres han marxat per no tornar i que els canvis, avui en dia, són mes globals i persistents que en tota la història de la humanitat. Mai hi havia hagut tant coneixement, tanta tècnica, tant desenvolupament, i mai les societats s’havien bellugat amb tanta rapidesa.

Cap on anem? El documental té la funció de descobrir. Intenta donar-nos les claus de la societat, a través de petites històries humanes, grans aventures personals o retrats instantanis d’uns moments i Televisió de Catalunya s’ha convertit en un impulsor del sector audiovisual català, que ha ajudat a posar el documental en el mapa internacional. És un dels principals motors d’un sector que, durant els últims anys, s’ha anat obrint portes cinematogràfiques, televisives i amb un públic que s’ha convertit en un bon seguidor, crític, polèmic, participatiu.

“Sense ficció”, la gran aposta de Televisió de Catalunya pel documental a la primera cadena, arriba als seus primers cinc anys i aquesta experiència ha demostrat que hi ha un públic fidel que li interessa el que es proposa des del món documental. La valoració qualitativa no pot ser millor. Cinc anys d’experiència en què s’han tractat temes molt i molt diferents, amb un ampli ventall que ens ha permès veure algunes de les grans obres documentals internacionals, però també produccions properes, de realitats al nostre costat i que ens marquen, dia sí i dia també, com a poble i com a ciutadans.

Reflexionar, ser crítics, ensenyar els canvis socials, els transcendentals moments de la nostra història llunyana i recent, mostrar el toc personal dels autors a l’hora d’explicar la realitat, i el treball, de vegades periodístic, de vegades contemplatiu, de vegades provocatiu, per parlar de tot tipus de temes i circumstàncies.

Cinc anys de treball fet amb passió, una passió intrínseca en un gènere que únicament amb aquesta força és capaç d’arribar a port, de travessar fronteres i de convertir cada peça en una petita obra d’art dedicada al nostre públic. Ell és el nostre compromís, la nostra dedicació, sense ell no som res, i sense la seva força no haguéssim pogut travessar aquests primers cinc anys d’il•lusió, que hem sentit compartida. Gràcies pel suport i esperem no decebre en els propers anys, encara plens d’incertesa.


Joan Salvat,
director del “Sense ficció”