El mercat de segona mà, de curiositats, d’antiguitats, sempre ha tingut un referent a Barcelona: els Encants. Un mercat amb una llarga història al darrere, que descobreix aquest documental.
La gran transformació que està vivint la plaça de les Glòries, ha fet que el mercat s’hagi traslladat, des de fa uns mesos, a una nova ubicació, molt més moderna. L’anunci d’aquest canvi va trasbalsar els comerciants i va generar moltes esperances, però, alhora, també molts neguits.
Un equip de televisió va seguir durant més d’un any el procés, entrant en la vida dels comerciants i d’alguns clients, per saber si els nous Encants mantindran la identitat guanyada a través del temps. “Encants, diari d’un trasllat” n’és el resultat.


EMISSIÓ: dimarts 21 de gener.Els Encants formen part de la identitat de Barcelona, és un microcosmos amb vida pròpia que s’ha mogut per la ciutat des de fa molts d’anys. Cada dia centenars de paradistes, clients, turistes i curiosos passegen pels seus passadissos, buscant alguna cosa. Hi ha qui busca productes quotidians; d’altres, antiguitats; d’altres roba de segona mà, andròmines de tot tipus, color i origen. Aquesta diversitat és l’essència d’aquest caos endreçat que han esdevingut els Encants al llarg de tots aquest temps.


"Hi ha molta gent que va a buscar allà perquè hi ha moltes famílies amb problemes". Joan López Lloret, director del documental, ha explicat com ha viscut l'experiència de gravar, durant més d'un any, als Encants de Barcelona.


Entre els clients dels Encants entrevistats en el documental hi ha des d’una noia del Camerun que només havia vist parades a terra al seu país fins a un buidador de pisos protagonista de la subhasta matinal, l’arxiver dels Encants o bé el periodista Emili Manzano, client habitual. L’equip de gravació també ha viscut les angoixes i esperances dels paradistes, des dels que porten diverses generacions al mercat fins als nouvinguts provinents d’altres cultures, per veure com feien aquest canvi i superaven dificultats com la pluja el dia previst de la inauguració. Al mateix temps, el documental també fa un repàs de la història dels Encants, des de l’origen mateix de la paraula als diferents emplaçaments que ha tingut a la ciutat.

Una producció de TVC amb la col·laboració de Batabat.

Nota sobre el director

El director, Joan López Lloret, ha dirigit diversos documentals, on destaca el seu apropament particular als processos de transformació personal i col•lectiva. Entre els seus documentals més destacats hi ha “138 segons” (2013, TVC/MEDIA), “La cigueña metálica” (2012, TVE), “Sinaia, més enllà de l’oceà” (2011, TVC, OnceTV) que va obtenir 2 Premis Pantalla de Mèxic; “Diumenge a les cinc” (2007, TVC, EiTB, TG4), “Utopia 79” (2006, TVC), “Hermanos Oligor” (2004, TVC) amb què va obtenir el premi del públic del festival de cine de Màlaga 2005.
Juntament, amb Joan López Lloret el guió l’ha fet el cineasta barceloní Cesc Gay, en la que és la seva segona incursió en el món del documental. De fet, la seva primera pel•lícula documental la va codirigir amb Joan López Lloret, l’any 1992, i també tractava de la transformació d’un espai urbà, en aquest cas, però la ciutat era Amsterdam i el protagonista, el col•lectiu okupa.


TRÀILER


Director: Joan López Lloret
Guió: Cesc Gay i Joan López Lloret
Producció: Estefania Guilarte, Marta Canals