Un documental dirigit i presentat per Lluís Permanyer.


ESTRENA: dimarts 19 de novembre.Aquest “Sense ficció” posa al descobert la relació de llunyania i odi que, històricament, Barcelona ha mantingut amb la mítica muntanya, malgrat la seva proximitat física. De la mà de Lluís Permanyer, descobrirem com Montjuïc desperta l’inconscient dels barcelonins en recordar com cada vegada que els ciutadans s'han rebel•lat contra el poder, els canons instal•lats a la muntanya han estat els encarregats de bombardejar-los i el castell els ha empresonat.


TRÀILER


Lluís Permanyer ens guia en un viatge històric i apassionant en què dóna les claus per desxifrar per què una relació que va començar com una història d’amor s’acaba transformant en odi i desconfiança. L’escriptor i cronista ens ajudarà a entendre els motius pels quals Montjuïc, geogràficament dins de Barcelona, està psicològicament tan allunyada dels barcelonins, que només s’hi acosten en esdeveniments puntuals.


El documental presenta la metàfora d’una muntanya que al llarg dels segles ha estat l’encarregada de subministrar i bombar la sang que ha alimentat la ciutat, un fet, però, que mai li ha estat reconegut. Si la relació d’amor ha existit, què ha provocat, de manera intermitent, la seva ruptura?

De la mà de Permanyer, coneixerem els elements que han construït la memòria negativa de Montjuïc, on la figura del castell té un paper determinant. Una imatge amenaçant i sinistra, marcada per alguns dels fets històrics més macabres que ha patit Barcelona: el castell va ser la presó on van tancar i torturar els anarquistes, on van matar Ferrer i Guàrdia i on afusellarien, el 1940, el president Companys.Pas a pas, Lluís Permanyer ens ajuda a entendre la cadena de decisions històriques que van permetre que una muntanya amb una situació geogràfica privilegiada es destinés a ubicar-hi tot el que la ciutat volia amagar. Per al cronista, aquests fets, que estan registrats en la memòria col•lectiva de la ciutat, justificarien per què Montjuïc no és avui en dia, el nostre Central Park.

Fitxa del documental:

Direcció: Lluís Permanyer
Realització: Eva Martínez
Guió: Lluís Permanyer i Eva Martínez
Muntatge: Martí Genís
Producció: Alicia Olivares
Direcció de fotografia i operador steadycam: Ignasi Pastori

Una producció de Televisió de Catalunya amb la col•laboració de Paral•lel 40.