EMISSIÓ: dimarts 29 d'octubre.

Avança molt lentament. Ha passat per dos rescats econòmics però Grècia, tot i que Europa no ha descartat el tercer rescat, camina cap a una certa recuperació econòmica. El documental que estrena “Sense ficció” pren com a símbol i punt de partida, l’avinguda Patision - dels primers carrers de l’Atenes moderna - i en fa un blues. Una cançó trista per parlar de la crisi, però també del desig de superar-la. A partir d’històries personals i oferint-nos un punt de vista pròxim, català i grec, el documental conviu amb la gent d’aquest carrer per descobrir-nos una realitat en la qual, en gran mesura, ens podem emmirallar. A més, el documental ens ofereix el testimoni d’un moment únic, emotiu, que es va viure ara fa uns mesos amb l’inici del desmantellament de la televisió pública del país.Llarga, recta i plena de botigues, l’avinguda Patision sempre ha estat un lloc freqüentat per la classe mitjana. El seu equivalent a Barcelona podria ser la Gran Via. El documental “Patision Blues” està fet d’històries personals al voltant d’aquest eix: veïns, botiguers, treballadors, voluntaris. Però, per sobre de tot, destaca el retrat creuat de dos joves que encaren el futur amb el cor dividit entre Grècia i Catalunya. La Míriam és osonenca i va arribar a Atenes ja fa dos anys. És una privilegiada perquè té feina, encara que treballi del que mai havia imaginat. Amb la seva parella grega intenta capejar les adversitats del dia a dia.

L’Alexandros és un grec amb moltes ganes de fer coses que, cansat de la falta d’oportunitats, decideix fer el salt. Coneix Catalunya. Hi ha estat diverses vegades. Tot sol ha après l’idioma i els costums. Ara aterra a Barcelona, però sense bitllet de tornada.


Entrevista a Josep Serra i Jordi Vilar, codirectors de “Patision blues”.


La Míriam i l’Alexandros viuen les dues realitats i ens ajuden en la comparació. Però “Patision Blues” és, sobretot, un relat coral. Petros Márkaris és l’escriptor més conegut de Grècia i veí de l’avinguda Patision. Doblement autoritzat ens ajuda a explicar les causes que han portat el país arran de l’abisme i apunta com sortir-ne.


La descomposició de l’estat del benestar grec també és present en el documental d’una manera excepcional: l’equip de rodatge comparteix amb els treballadors de la radiotelevisió pública, ERT, el precís moment en què el govern decideix tallar sobtadament l’emissió i començar a desmantellar-ne el servei.


Dos moments del dia que el govern grec va anunciar el tancament de la televisió pública grega, enregistrats pel documental.

“Patision Blues” també parla de la decepció de la gent, de la fragilitat de les institucions, de la protesta, del populisme fàcil i del perill que representen el feixisme i les solucions antidemocràtiques. Els ulls d’Europa estan posats sobre Grècia. El país on va néixer la democràcia, el primer on va esclatar la crisi, podria ser també el primer a trobar la manera de sortir-ne?


TRÀILER


Un documental del “Sense ficció” produït per laQuimera i dirigit per Josep Serra i Jordi Vilar.