Atenció: notícia actualitzada el 12/09/13

Gairebé 700 produccions de televisió, ràdio i internet, provinents de 35 països diferents, s'han presentat als Premis Prix Europa 2013, que enguany arriba a l'onzena edició i que es farà a Berlín el pròxim octubre. Ambdós documentals, coproduïts per Televisió de Catalunya - "Sense ficció" emetrà durant els pròxims mesos "Demà moriré" - han estat seleccionats per l'organització del festival per competir al Millor documental de Televisió del 2013.
Fotogrames de "Demà moriré" i "Els oblidats dels oblidats", a dalt i d'esquerra a dreta. A sota, "Corredors de fons".

"DEMÀ MORIRÉ" ("I WILL BE MURDERED")
Dirigit per Justin Webster ("FC Barcelona Confidential", "Connexió Madrid") i produït per la productora catalana JWP per a la BBC, ITVS, TVE, TV3 i The Danish Film Institute, el documental explica una extraordinària història d'assassinat, amor i conspiració política a Guatemala l'any 2009.

Sinopsi

Al maig del 2009, Rodrigo Rosenberg, un carismàtic advocat guatemalenc de prestigi va sortir a passejar amb bicicleta a prop de la seva residència a Ciutat de Guatemala. Moments més tard, va ser assassinat. Res d'estrany, desgraciadament, en un país amb una de les taxes d'assassinats més altes del món. El que va ser extraordinari era que l'endemà Rosenberg va aparèixer a YouTube, en un vídeo gravat dies abans de la seva mort, culpant el president de Guatemala d'haver-lo matat. Milers de manifestants van sortir als carrers en senyal de protesta. El país estava a la vora d'un cop d'estat. Un fiscal espanyol, Carlos Castresana -conegut a Espanya pel seu paper en el "cas Pinochet"-, enviat per les Nacions Unides per lluitar contra la impunitat uns anys abans, va ser la persona triada per fer-se càrrec del cas. Va començar una recerca que seria un viatge a l'ànima de Rodrigo Rosenberg, i a l'infern d'impunitat a Guatemala, per arribar a una conclusió impensable.

"ELS OBLIDATS DELS OBLIDATS" ("THE FORGOTTEN")

El documental "Els oblidats dels oblidats. La història de milers de malalts mentals i un boig", una producció d'Aigua Films dirigida per Carles Caparrós, va guanyar la Medalla d'Or del Gran Premi de Documental d'Autor de l'URTI (International Radio and Television Union). També va ser premiat amb el Globus d'Or al World Media Festival d'Hamburg, Premi del Públic al Sole Luna Festival de Palerm, Millor Llargmetratge al FICEE de Ciudad Rodrigo i va ser el premi de Televisió de la 24a edició del concurs organitzat per Mans Unides. Així mateix, ha estat seleccionat a prestigiosos festivals d'arreu del món, com el Globians de Berlín, el One World de Praga i el DocsDF de Mèxic, entre molts d'altres.

Coproduït per Aigua Films, TVE i Chello Multicanal, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i l'ICEC.

Sinopsi

Homes, dones i nens, encadenats, molts a la intempèrie, privats de menjar i aigua, alguns d'ells assotats regularment o abandonats a les ciutats per les seves pròpies famílies. Aquesta és la situació en la qual es troben la majoria dels malalts mentals africans.

A partir de la impressionant història d'un home, Grégoire Ahongbonon, un reparador de pneumàtics africà que un dia va decidir dedicar-se per complet a una misió: rescatar, guarir i reinserir a la societat els oblidats dels oblidats, els malalts mentals de l'Àfrica. El documental mostra una realitat desconeguda fins i tot per la majoria d'africans, ja que les famílies ho amaguen per vergonya o superstició.

"CORREDORS DE FONS"

L'últim treball d'Isabel Fernández, que ja va obtenir una Menció Especial del Jurat en la categoria IRIS dels PRIX EUROPA 2010 per "El fill de son pare", segueix durant un any la vida de tres joves immigrants que estan sortint del sistema de protecció de menors i retrata com és aquest pas accelerat de la infantesa a l'edat adulta. Un dels protagonistes ha participat en la composició i interpretació d'una part de la banda sonora del documental.

Sinopsi

Quan només eren uns nens, l'Ahmed, el Mamadou i el Lukman van començar una cursa per canviar el seu destí. Sols, van recórrer milers de quilòmetres de manera il·legal fins que van arribar a Europa. Ja han fet els divuit anys i queden fora del sistema de protecció de menors. Ara lluiten contra rellotge per aconseguir el permís de treball que necessiten per poder-s'hi quedar. Sols, en un lloc estrany, han de demostrar que poden fer-se càrrec de la seva existència com si fossin adults. La seva força de resistència serà clau per aconseguir completar la cursa.Festivals on ha participat "Demà moriré"
· Guanajuato International Film Festival, Mèxic, 2013
· Documenta Madrid, Espanya, 2013
· Hot Docs, Canadian International Documentary Festival, Canadà, 2013
· Memoria, Verdad y Justicia, Muestra de Cine Internacional, Guatemala, 2013
· Festival de Cine de Lima, Perú, 2013


Festivals on ha participat "Els oblidats dels oblidats"
· Guanyador del Gran Premi Internacional de Documental d'Autor de la URTI (International Radio and Television Union)
· Globus d'Or al World Media Festival. Hamburg, Alemanya
· Documental guanyador de la XXIV edició del Concurs de Televisió de Mans Unides
· Premi del Públic al Sole Luna Festivale Internazionale di Documentari. Palerm, Itàlia
· Premi al Millor Llargmetratge al II Festival Internacional de Cine Educativo y Espiritual (FICEE) de Ciudad Rodrigo
· Globians World & Culture Documentary Film Festival. Berlín, Alemanya
· One World International Human Rights Documentary Film Festival. Praga, República Txeca
· DOCSDF. Mèxic DF
· Muestra Internacional de Cine Latino de Punta del Este. Uruguai
· Festival Internacional de Cine en Derechos Humanos "Es de tod@s". Mèxic DF
· Ciné Droit Libre. Ougadougou, Burkina Faso
· Addis International Documentary Film Festival. Etiòpia
· Document 10 International Human Rights in Film Festival. Escòcia
· Move it! Filmfestival. Dresden, Alemanya
· Festival de Cinema Solidari de Navarcles (CLAM)
· Festival Internacional de Cinema de Drets Humans de Santa Coloma de Gramenet
· Festival de Cine y Televisión Reino de León
· Festival Internacional de l'Audiovisual de Barcelona
· Festival de Cine Documental EXTREMA'doc 2012. Càceres
· Espiello XI, Festival Internacional de Documental Etnográfico de Sobrarbe
· 2a Mostra de Cine Africà de Sant Boi de Llobregat (inaugural)
· FIPA 2013
· DocAnt2013. Buenos Aires, Argentina