Un documental que explica els principals esdeveniments socials i culturals
de la història recent de la ciutat i del país.


Emissió: dimarts 23 de juliol."Sense ficció presenta" un viatge apassionant a través de revoltes, revolucions, guerres, períodes d’esplendor i decadència d’una entitat que va saber generar i alhora reflectir els grans canvis socials i culturals que han succeït en els últims 150 anys. L’actor Josep M. Pou guia l’espectador per la ciutat en un viatge a través dels escenaris de la història.

El documental el presenta l’actor Josep M. Pou i pretén ser una aproximació didàctica i sobretot entretinguda de la història d’una entitat tan plural, complexa i diversa com l’Ateneu Barcelonès.


Tràiler


Pou viatja en el temps; des dels primers anys del s. XIX fins al present. Un recorregut amb moments d’esplendor com quan l’Ateneu va impulsar l’ús del català com a llengua de ciència o quan va liderar la vida cultural del país. Però també amb moments més difícils, com la intervenció de la junta per Primo de Rivera, la confiscació de la biblioteca per la FAI o la purga que va ordenar Franco després de la guerra.

Una coproducció de Televisió de Catalunya i Goroka.


Un viatge que evidencia la vigència avui dia dels temes que s’expliquen. El debat lingüístic i la utilització del català com a eina de coneixement. El sentiment de nació i els anhels d’autogovern de la societat. La incomprensió i el menysteniment del poder central cap a les necessitats específiques de Catalunya. La prepotència i repressió de l’aparell de l’estat i, fins i tot, la utilització de termes com la necessitat d’”españolizar” que es va aplicar amb tota la força a l’Exposició Internacional del 1929.Una trama farcida d’elements sorprenents com ara documents amagats, espais històrics oblidats, fotografies misterioses, escàndols, baralles, traïcions i represàlies, llibres prohibits, biblioteques purgades... i assassinats. Una història en què constantment hi apareixen personatges de la cultura catalana com ara Àngel Guimerà, Pompeu Fabra, Josep M. de Sagarra, Josep Pla i molts més. Tot això amb testimonis com els de Francesc Cabana i Oriol Bohigas (president i expresident de l’Ateneu, respectivament), l’historiador Jordi Casassas, els consellers de Cultura Ferran Mascarell i Joan Manel Tresserras o el periodista Joan de Sagarra, entre d’altres.

Direcció i guió: Daniel Serra Torra
Realització: Santi Baró
Producció executiva: Guille Cascante