Aquest divendres s’ha estrenat a la Casa de Cultura de Lodosa la versió en castellà del documental del Sense ficció “Avi, et trauré d’aquí”: “¡Te sacaré de aquí, abuelo!”

null

A l’acte, presidit per l’alcalde de la localitat, hi van assistir més de cent persones, en una sala plena a vessar. Les emocions estaven a flor de pell, ja que molts dels assistents eren familiars dels afusellats per la dictadura franquista que havien estat recuperats de les fosses comunes i del Valle de los Caídos a principis de 1980. El documental mostra unes imatges inèdites de cinema Super 8 en què es poden veure els actes d’homenatge que Lodosa va celebrar l’any 1980. Molts dels assistents, que no havien vist mai aquestes imatges, hi van reconèixer parents i amics.

En finalitzar la projecció va haver-hi un col•loqui amb els directors, durant el qual molts dels assistents van agrair la feina de recuperació de la memòria històrica que ha fet Televisió de Catalunya.“Avi, et traure d’aquí” va ser estrenat al “Sense ficció” el 19 de març i mostra la lluita dels familiars dels milers de republicans enterrats al Valle de los Caídos per recuperar-ne els cossos i deixa al descobert el dispositiu que va posar en marxa el règim franquista per omplir de víctimes de la Guerra Civil el nou mausoleu, obrint i profanant tombes per tot l’Estat sense demanar permís als familiars.