Guissona, un municipi de la Segarra, només té el 4% d’atur. La presència del Grup Alimentari Guissona permet que el poble, amb més del 50% d’immigració, visqui al seu propi univers.


EMISSIÓ: dimarts 11 de juny.El documental “Univers Guissona” vol ser una fotografia actual del poble, a través de les experiències de diversos immigrants representatius dels col•lectius més nombrosos al municipi (romanesos, ucraïnesos i senegalesos). I també a partir de les entrevistes de diversos veïns que reflexionen sobre la convivència, sobre l’encara impossible integració, la importància de l’escola, el futbol o la colla castellera, sobre el paper del Grup Alimentari Guissona i sobre la pervivència del seu propi model en un moment de crisi generalitzada. Per això el documental també té el testimoni de Jaume Alsina, artífex del grup alimentari i un home poc donat a les entrevistes. A Guissona, ningú coneix cap persona del poble que estigui sense feina, mentre que al conjunt de Catalunya l’atur ja afecta una quarta parta de la població.


Entrevista a Jaume Ginestà i Arnau Monràs, director i guionista d'"Univers Guissona".

“Jo crec que ens ha sorprès, a la gent, ens ha agafat a contrapeu, estem com, “òstia, què ha passat aquí?” Jo tinc 30 anys i el que he vist és un poble fins que en tenia potser 15, i un altre poble ara que en tinc 30. He vist com ha evolucionat, però no tinc la distància suficient com per dir “això anirà així” o “ha passat això”. Jo crec que quan estàs a dins tampoc no te n’adones”. Joan Pons és El Petit de Cal Eril i un més dels gairebé 7.000 veïns de Guissona (la Segarra), un poble que ha duplicat la població en els últims 15 anys a causa, sobretot, de l’arribada massiva d’estrangers. Una onada que va provocar que al 2010 fos el primer municipi de l’estat espanyol a superar el 50% d’immigració.

El motor d’aquest profund canvi demogràfic i social és la presència del Grup Alimentari Guissona, un imperi liderat per Jaume Alsina, que va néixer fa més de 50 anys. Sense pressa però sense aturar-se, el grup ha anat creixent i creixent fins a convertir-se, per volum, en una de les empreses agroalimentàries més importants d’Europa, però, alhora, amb una implantació molt localitzada. Un fenomen que no té pràcticament comparació, que ha modificat el territori i la seva gent, i que encara ningú sap quines conseqüències tindrà.Perquè la fotografia sigui completa, el documental també fa un repàs de la història del grup alimentari, per entendre’n l’ascèndencia i dimensió actuals, de la mà del seu artífex, Jaume Alsina. És un home gens procliu a les entrevistes, que no sovinteja els cercles empresarials de la capital i que té els peus ben plantats a la Segarra. En el documental, Alsina analitza la realitat actual de l’empresa i del seu poble, on el grup és present en l’ensenyament (mòduls de l’institut), en la sanitat (centre geriàtric i centre d’assistència primària), en l’oci (camp de golf)... posant de manifest que a vegades la línia que separa els interessos públics dels privats pot ser molt fina. Aquesta presència constant de l’empresa és, precisament, el que rep més crítiques per part d’alguns veïns d’un poble que ja s’ha acostumat a tenir una mesquita compartida per tots els musulmans i una església en què les diferents confessions cristianes fan torns per dir missa.


"Univers Guissona" és una producció de Televisió de Catalunya amb la col•laboració de Produccions El Videocassette.