Degut a la commemoració del 75è aniversari de l'afusellament de Manuel Carrasco i Formiguera, TV3 ha canviat la programació prevista per aquesta nit. Enlloc del "Sense ficció" previst per avui, "El pla", s'emetrà l'especial "Sumaríssim 477", un documental dels periodistes Dolors Genovès i Lluís Montserrat."Sumaríssim 477"

Televisió de Catalunya va ser primer mitjà de comunicació en accedir a un arxiu sota jurisdicció militar, en concret el del govern militar de Burgos. L'objectiu era localitzar la instrucció del consell de guerra del 28 d'agost de 1937 que va condemnar el polític català Manuel Carrasco i Formiguera a la pena de mort.

El resultat va ser "Sumaríssim 477", un reportatge d'investigació que aporta proves definitives sobre la vida i la mort de Carrasco i Formiguera.

Per què Manuel Carrasco i Formiguera?

Des que Manuel Carrasco i Formiguera va ser afusellat al penal de Burgos el 9 d'abril de 1938 per un piquet de la Guàrdia Civil, hi va haver un gran nombre d'hipòtesis sobre el que va passar durant el consell de guerra que el va condemnar a mort i les circumstàncies que van influir.

Però mai fins la data en què es va fer aquest treball s'havia aportat cap prova documental. "Sumaríssim 477" descobreix l'al.legat de la defensa, l'argumentació del fiscal, els testimonis de càrrec i de descàrrec i els interrogatoris a què és sotmès l'encausat. En definitiva, les raons, els testimonis i les suposades proves que la justícia militar franquista va utilitzar per condemnar el polític republicà i catalanista a la pena de mort.

Si bé Carrasco va ser empresonat i executat a Burgos pel terror "blau", també va ser perseguit a la Catalunya republicana i revolucionària de començaments de la guerra. Carrasco era republicà i catalanista, però també era catòlic i, per tant, objectiu a abatre. Paradoxalment, la raó que va impulsar els "incontrolats" a perseguir-lo no va ser la religió, sinó la seva actuació com a assessor jurídic de la Generalitat. "Sumaríssim 477" demostra com els interessos econòmics i l'ambició personal van obligar Carrasco a abandonar Catalunya per acabar en mans de la repressió militar del bàndol dels "nacionals".

Manuel Carrasco i Formiguera és, en definitiva, la figura incòmoda que trenca esquemes. Un polític que per convicció i que per defensar la legalitat va ser perseguit a Catalunya i executat a Burgos.