EMISSIÓ: dimarts 21 de maig.

Sense ficció descobreix, amb documentació totalment inèdita, el consell de guerra per rebelió militar a què va ser sotmès Jordi Pujol, el 13 de juny de 1960, com a autor del full clandestí "Us presentem el general Franco", esdeveniment íntimament relacionat amb els coneguts "Fets del Palau de la Música". El contingut del documental s’ha elaborat a partir dels documents de la Causa Sumaríssima I IV 60, una documentació que no ha pogut consultar-se fins ara, 52 anys després dels fets, que van acabar amb una condemna de presó de set anys per a Pujol i de tres per a l’impressor Francesc Pizón. El documental compta amb el testimoni del mateix Jordi Pujol, entre altres entrevistats.El sumari del procés militar contra Jordi Pujol i l’impressor Francesc Pizón el formen més de 300 folis de l’Auditoría de Guerra de la IV Región Militar, que inclouen les diligències de la VI Brigada Social de la Jefatura de Policía de Barcelona, amb informes, actes de les detencions, interrogatoris, declaracions i registres domiciliaris a la vintena de detinguts arran dels anomenats "Fets del Palau de la Música". També s’han consultat 70 informes inèdits de la policia i el Govern Civil de Barcelona, l’expedient del temps de presó de Jordi Pujol i l’historial policial acumulat sota la dictadura franquista. L’equip del documental, a més, ha tingut accés a l’expedient professional de Vicente Juan Creix, el policia més temut a Barcelona pels que s’atrevien a fer oposició al règim.


Joan Salvat conversa amb el director del documental.


El documental comença amb els fets previs al consell de guerra, començant per la campanya contra Luis de Galinsoga - el director del diari La Vanguardia Española, imposat per Franco el 1939 - per haver insultat els catalans amb la frase “Todos los catalanes son una mierda”. Després explica la protesta massiva que es va produir al Palau de la Música, quan en un recital el públic es va posar a cantar el Cant de la senyera, prohibit pel governador civil, i la vintena de detencions que es van produir arran d’aquests fets. El fet que a un dels detinguts se li trobés a sobre una fotografia d’una bandera catalana penjada a la Sagrada Família el dia del Desfile de la Victoria, va posar la policia política sobre la pista dels grups catalanistes antifranquistes. Les tortures als detinguts van conduir a la detenció de Jordi Pujol, acusat de ser el promotor d’iniciatives antifranquistes i l’autor de nombrosos fulls clandestins i, especialment, del titulat "Us presentem el general Franco".

A partir del sumari, inèdit fins ara, es narra el desenvolupament del consell de guerra sumaríssim contra Pujol i Francesc Pizón, l’impressor dels fulls clandestins, que va acabar amb la condemna de Pujol a set anys de presó i de Pizón a tres anys.A més dels documents citats, el programa es basa en les declaracions dels principals protagonistes dels fets: Jordi Pujol, Marta Ferrusola, Maria Pujol, Francesc Cabana, Josep Espar, Xavier Espar, Ignasi Espar, Xavier Polo, Mercè Pizón, Llibert Cuatrecasas, Enric Bastardes, Josep Lluís Vilaseca, Guiomar Amell, Erika Daunert i Joan Anton Benach.

Una producció de Televisió de Catalunya amb la col•laboració d’Òptim TV Audiovisual.

CRÈDITS:

Direcció: Enric Canals
Realització: Jaume Santacana
Director de fotografia: Carles Gené
Guionistes: Enric Canals, Josep M. Ràfols, Jorge Cebrián, Sara Canals i Joan Safont
Cap de producció: Cristina Bagué