“Sense ficció” presenta un documental apassionant que explica les interioritats d’unes organitzacions medievals que, sorprenentment, avui encara perduren: els Ordes Militars de Cavalleria. Defensors de la fe, altruistes i humanistes, els seus membres viuen arreu del món, han actualitzat la seva missió i, avui, tenen com a objectiu afrontar els problemes actuals dels qui més ho necessiten. En aquest documental descobrirem alguns dels seus components i, per primera vegada, ens endinsarem en les entranyes d’aquestes estructures hereves del passat.

EMISSIÓ: dimarts 2 d'abril.Existeixen des dels temps de les Croades. Són els Ordes Militars de Cavalleria. Els membres actuals continuen la tradició dels avantpassats: defensen la fe i els valors cristians, i practiquen la caritat amb els desvalguts. Són discrets, però són aquí, entre nosaltres, immersos en tots els estaments de la societat. Són cavallers i els uneix una forta vinculació humanística i religiosa.El documental Ordes Militars. Segueix la llegenda, ens acosta a la realitat actual dels ordes militars de Jerusalem, nascuts fa gairebé mil anys per defensar Terra Santa dels considerats infidels: els sarraïns. Avui estan implantats a gairebé tot el món. Han abandonat l’espasa, però continuen fent una feina social important, seguint els valors fundacionals d’ajuda al pobre i al malalt. Per primera vegada, un documental planteja un tractament íntegre dels cinc ordes militars de Jerusalem, del passat al present. I també per primera vegada s’accedeix a l’interior d’aquestes organitzacions, zeloses dels seus principis i de la imatge que se’n pugui donar en una societat altament condicionada pels mitjans de comunicació. S’expliquen les seves estructures i funcionament intern, però també es mostren unes cerimònies que segueixen rituals antiquíssims d’ordenació de cavallers i dames. Parlen els protagonistes.

Una producció de Televisió de Catalunya, amb la col•laboració d’Optim TV, en associació amb Singular Audiovisual. Dirigit per Enric Canals i realitzat per Juan Ortega.

El documental segueix el dia a dia d’un advocat valencià que ha fet dels ordes militars una via per posar en pràctica els valors religiosos. És cavaller, entre d’altres, de l’Orde del Sant Sepulcre, l’orde que vetlla pel manteniment del cristianisme a Terra Santa.
A Viena es troba la seu dels hereus dels monjos-guerrers de l’Orde Teutònic. Allà es conserva la memòria d’uns cavallers de llegenda que durant segles han defensat amb l’espasa la fe cristiana al cor d’Europa, i que avui continuen fent present el lema d’ajudar i curar. En l’Orde de Sant Llàtzer descobrim la vocació ecumènica d’un orde militar que encara manté viva la lluita contra la lepra, que va motivar el seu naixement, segles enrere.

nullnull

Roma ens obre les portes dels dos grans ordes militars del Vaticà, l’Orde del Sant Sepulcre i l’Orde de Malta. Aquest últim és hereu de l’antic Orde de l’Hospital de Sant Joan, que dia a dia demostra el potencial assistencial d’una organització d’aquesta mena, sovint equiparable al de les ONGs més importants, com ara la Creu Roja. A través d’una furgoneta de càrrega d’aliments o d’un menjador social, es pot albirar la importància d’una obra que mobilitza més de 100.000 persones a tot el món.
Malgrat mantenir l’orgull i la tradició d’un passat gloriós, els membres dels ordes militars són conscients que la seva presència en la societat del segle XXI només es justifica per la voluntat de fer front als problemes actuals dels més necessitats.