EMISSIÓ: dimarts 26 de març.

Sovint és bo veure les coses des de la distància per entendre-les. O que se’ns expliquin amb els ulls d’algú de fora. Aquest documental, fet i emès fa poc per la BBC, fa un retrat cronològic de la crisi econòmica i del crack del sistema financer espanyols. Centrant el punt de mira en una de les comunitats autònomes més endeutades de l’Estat, València, el documental parla també de la bombolla immobiliària i de les retallades socials que s’estan duent a terme. Al mateix temps, recull la dura situació per la qual passen moltes famílies espanyoles, així com el procés que ha portat Espanya a aquesta situació, des del Franquisme fins l’última vaga general.

null

El reporter britànic Paul Mason viatja a Espanya per investigar com la nostra economia, pròspera un dia, s’ha convertit en una de les darreres víctimes de la crisi de l’Eurozona.
Grècia, Irlanda, Portugal, i potser ara Xipre, han rebut o rebran rescats massius de condicions estrictes. Però Espanya és diferent. Una de les economies més grans del món, que ha viscut un boom en els últims 20 anys, des de l’arquitectura més puntera, passant pels millors restaurants del món o la màgia del Futbol Club Barcelona. Espanya era una història d’èxit europeu.
El reporter de la BBC explica com la transició cap a la democràcia després de la dictadura franquista va crear un sistema econòmic i polític que va deixar el país vulnerable a la catàstrofe, quan va irrompre la crisi econòmica mundial el 2008. Un dels països que més ha defensat la moneda única europea, Espanya, és ara la víctima més gran de l’Eurozona, amb un atur juvenil que supera el 50%.


Entrevista a Paul Mason, reporter del documental i editor d'economia de la BBC.


Entrevistant protagonistes clau, incloent-hi l’expresident Felipe González i el comissari europeu Joaquín Almunia, el reporter Paul Mason posa de manifest com el sistema del crèdit i la febre de la construcció s’han ensorrat i han deixat milions de persones en situació de pobresa mentre els polítics continuen parlant d’un possible rescat.

Un documental de la BBC. Dirigit per Alicia Arce i presentat per Paul Mason.