Durant el procés d’investigació i elaboració d’“Avi, et trauré d’aquí!” ens hem trobat amb històries, documents i material que no hem pogut incloure en el documental i que ara us oferim com a material extra.

null

El 1980, van sortir 133 cossos del Valle de los Caídos, els únics que han estat exhumats del mausoleu de Franco. Els germans García intenten saber si un d’aquests cossos era el del seu avi i on va tornar a ser enterrat.A finals dels anys 70, es viu una autèntica febre exhumadora. La jove democràcia dóna confiança per anar a treure, a pic i pala, les restes dels afusellats per la repressió franquista a les cunetes de tot Espanya. Algunes gravacions de l’època són avui un material excepcional. Aquí teniu sencera la recopilació que en va fer un cineasta amateur de Lodosa (Navarra).

Vols saber com es va fer el documental “Avi, et trauré d’aquí!”? En aquest “making of”, Montse Armengou i Ricard Belis expliquen com va sorgir la idea, les dificultats del rodatge i el compromís amb les víctimes de la repressió franquista.

COM S'HA FET EL DOCUMENTALQuè es cobrava pel transport de cadàvers al Valle de los Caídos? Per què hi consta com a enterrada una persona que va sobreviure al seu afusellament? Consulta documents inèdits relacionats amb el Valle de los Caídos, l’operació de trasllat de cadàvers més gran que s’ha fet mai a Espanya.

null

DOCUMENTACIÓ DELS TRASLLATS AL VALLE DE LOS CAÍDOS