“La cohesió territorial a la recerca d’un futur en temps incerts”

La falta de vent a favor, l’escassa economia productiva, la forta riuada de la crisi financera i moral que s’emporta la prosperitat i la salut de moltes famílies, fa que molts ciutadans ens preguntem: per sobre de les nostres diferències, pot una minoria influir de manera directa sobre el seu futur?

EMISSIÓ: dimarts 12 de febrer.“Sense ficció” presenta un treball que ha suposat gairebé dos anys de feina per als seus autors i que transcendeix l’àmbit del documental: també s’ha transformat en un moviment que es proposa obrir processos de participació i diàleg entre totes les parts implicades amb les Terres de l’Ebre. L’objectiu? Buscar la cohesió per fer moure tot un territori lluny de la resignació. Tota una mostra local de cooperació i acció democràtica des de la base i cap a les administracions; per buscar com actuar de forma global per intentar superar la conjuntura econòmica actual. Són les veus de l’Ebre que no ens deixaran indiferents. Una gent que reclama un futur a la seva comarca, massa sovint oblidada.


"Sempre és un repte intentar unir un territori per trobar junts un futur en comú"

Mario Pons, director del documental, conversa amb Joan Salvat.Una coproducció de Televisió de Catalunya i Sègula Films.


L’ofici de sirgar va ser un dels més durs lligats a la navegació fluvial al riu Ebre, i la “sègula” la corda que estiraven els antics llaüters de l’Ebre quan no hi havia vent a favor ni corrent al riu. Ara, un segle després de la seva desaparició, la sirga i la sègula han esdevingut un símbol de la identitat per tot allò que representa d’esforç i de tirar endavant i també per la seva vinculació cultural i emotiva amb el riu.El documental fa una diagnosi de la situació socioeconòmica i mediambiental de les Terres de l’Ebre i dóna la veu als seus habitants, que volen tenir un futur en un territori on estan arrelats des de fa moltes generacions. L’anàlisi de la realitat dedica una especial consideració a les forces que poden incidir en el territori i els condicionants que afecten el desenvolupament futur. “Sègula” visualitza les diferents perspectives d’una mateixa realitat i estudia els antecedents que han desembocat en la situació actual.
D’aquesta manera, pescadors, arrossaires, parats, estudiants, autònoms, empreses, associacions i sindicats s’uneixen per trobar un camí en comú que els allunyi a les perifèries dels seus propis complexos, de l’abandonament i del càstig, diuen, dels poders centrals.