Un projecte europeu en què participa TVC


null

Diumenge 20, a les 21.40, el 33 estrena la sèrie “Gitanos a Europa”, un projecte europeu que coprodueixen les televisions: Czech TV, HRT, NPS, RAI, RTCG, RTS, SVT, TG4, TVC, TVP i el Departament de Programes Interculturals de la Unió Europea de Radiodifusió (UER).

El primer capítol que s’emetrà és el català, “El fill de son pare”, que té com a protagonista Samuel Giménez, un noi de 20 anys. El Samuel és el fill petit de l’oncle Àngel, i és també el seu preferit. L’oncle és el patriarca dels gitanos del Garraf, un home molt respectat per tota la comunitat, per la seva edat i el seu bon consell; però també perquè ha aconseguit construir un petit imperi empresarial al voltant de la gestió dels principals mercats de venda ambulant de la zona. L’oncle té l’esperança que el Samuel hagi heretat el seu talent per als negocis. Li ha muntat un restaurant en una de les zones de mercat que ell gestiona, al poble de Santa Oliva, i li ha encarregat que el gestioni.

nullnullnull

El Samuel se sent orgullós, i vol demostrar al seu pare que té iniciativa pròpia per fer prosperar el negoci. Per impressionar-lo, aquest estiu pretén muntar unes nits temàtiques de gastronomia i música, per donar més volada al restaurant. Està convençut que el projecte serà un èxit i el pare no pot amagar el seu orgull.

A Catalunya, hi viuen prop de 80.000 persones gitanes.


La situació social de les persones gitanes que viuen a Catalunya és molt diversa i està exposada a un procés de transformació constant. Durant les últimes dècades s’ha produït una sensible millora en les seves condicions de vida, gràcies a l’accés als sistemes de protecció social, a l’habitatge públic i als sistemes de salut i educació. Malgrat tot, una bona part de la població gitana continua constituint un dels grups més vulnerables i amb major risc d’exclusió social i econòmica de Catalunya.

Els gitanos d’origen català estan molt arrelats al lloc on viuen i són els que tenen el grau d’integració més alt de tota la comunitat. La majoria dels gitanos catalans viuen en barris del centre dels pobles o les ciutats, mentre que els gitanos provinents de la resta de l’estat continuen vivint majoritàriament en barris de la perifèria.

L’Església Evangèlica de Filadèlfia, que els gitanos catalans i de la resta de l’Estat espanyol anomenen “Culto”, és la religió majoritària entre ells. Va començar a introduir-se dins les comunitats gitanes a la península als anys 70, i actualment és un fenomen que ja forma part de la seva cultura. El coneixement de la religió es transmet entre les famílies gitanes, i de pares a fills. La pràctica de la religió és molt activa, ja que se celebren cultes entre 5 i 6 vegades a la setmana, sempre a la tarda. Els gitanos evangelistes dediquen els matins a treballar (principalment en la venda ambulant) i les tardes a anar al culte.

El projecte "Gitanos a Europa"

Els gitanos es van dirigir a Europa fa 600 anys i ara són la minoria ètnica més gran a la Unió Europea ampliada. Se'ls coneix com a "romanís, gitanos, sinti..." i encara són extesament considerats com intrusos que rebutgen el sistema social mentre gaudeixen dels seus beneficis financers, i molts europeus els consideren com els menys desitjables dels seus veïns.

"Gitanos a Europa" és una sèrie que té com a objectiu mostrar la varietat d'individus i la riquesa cultural de la comunitat gitana. Cada episodi presenta una persona en un país, fent el seguiment dels protagonistes durant la seva vida quotidiana, i explicant històries de lluites, emocions i èxits. Tot el rodatge es realitza in situ, en els assentaments gitanos més pobres i també en riques zones residencials, sense cap tipus de reconstrucció, reconstrucció o posada en escena.

"Gitanos a Europa" és una sèrie documental adreçada a un públic que no acostuma a interessar-se en els programes sobre les minories o les qüestions multiculturals. A través d'històries i protagonistes interessants, la sèrie promou la idea que les diferències han de ser acceptades. Mostra clarament, a través de la varietat de les televisions involucrades en cada capítol, que la situació dels gitanos al nord, al sud, a l'est o a l'oest d'Europa no és tan homogènia com es podria pensar.

Basat en el format de coproducció "fes-ne un, agafa'ls tots", cada cadena de televisió produeix un episodi i rep tots els altres de forma gratuïta. La guia i el consell d'un productor executiu garanteix la coherència editorial de la sèrie.