Un retrat de la vellesa i dels canvis socials a Catalunya


ESTRENA dimarts 8 de generCatalunya té actualment 1.200.000 persones que passen dels 65 anys. L’any 2040, la població major de 65 anys serà gairebé el doble.
Cada vegada hi ha més gent que arriba a la mal anomenada “tercera edat”, un cul de sac que engloba edats i realitats molt diferents. I això anirà “in crescendo” durant les pròximes dècades. Alguns ho consideraven l’”edat daurada”, quan s’acabava amb la feina i les preocupacions. Ara els canvis socials estan transformant aquesta valoració.Fills de la guerra i de la postguerra espanyola... Com encaixen els nostres avis l’era de les xarxes socials, de la comunicació sense fronteres? Quin paper juguen dintre de la societat si són cada vegada un col•lectiu més nombrós? Per contradictori que sembli, tot sembla indicar que la nostre gent gran cada dia esta més sola i cada dia compta menys.


Entrevista de Joan Salvat als directors del documental, Xavi Llopart i Carles Farriols


El documental “L’edat daurada” intentarà donar resposta a preguntes com: Hi ha hagut un canvi de valors a la societat? Què passa quan ens jubilem? Quin paper juga la gent gran en la societat d’avui? Els nostres avis volen anar a una residència? Hi ha molta gent gran que viu sola a Catalunya?


Per explicar la realitat que viuen els avis del nostre país, el documental es recolza en el testimoni i les històries, a vegades dures, de gent gran que van ser protagonistes de la docusèrie Sèniors, produïda pel Departament de Documentals de Televisió de Catalunya.Els testimonis de la gent de la tercera edat es barrejaran amb les opinions d’experts com, Francesc Torralba (doctor en Filosofia i doctor en Teologia), Maite Montegut (doctora en Sociologia i experta en polítiques socials, ciutadania i voluntariat), Maria Pia Barenys (doctora en Sociologia per la UAB), Mercè Pérez Salanova (psicòloga i responsable de l’Institut d’Envelliment de la UAB), Josep Vila (gerontòleg), Jordi Muñoz (advocat) i Javier Arranz (voluntari de l’Associació Amics de la Gent Gran).

Direcció i guió: Xavi Llopart i Carles Farriols
Realització: Maiol Virgili
Operador de Càmera: David Arasa, Joan Simó i Bru Toneu
So: Alexandre Vaquer i Alejandro Fernández
Edició i grafisme: Maiol Virgili
Postproudcció so: Eric Arajol
Producció executiva The End: Marc Llopart i Joan Vila Triadú